Софийският университет отчете 10% ръст на кандидат-студентите

Най-желаните специалности са “Психология“ и в сферата на информационните технологии

Софийският университет отчете 10% ръст на кандидат-студентите

Софийският университет “Климент Охридски“ отчете повишен интерес от кандидат-студентите през тази година. Кандидатствали са 7230 души или със 730 души повече спрямо миналата година, което е увеличение на желаещите да учат в СУ с 10%. Според ректора на висшето училище проф. Анастас Герджиков това е голям успех на фона на намаляващия брой кандидат-студеннти в национален мащаб.


Той открои няколко причини за тази тенденция, като първата е започнатата от Министерството на образованието и науката реформа за насърчаване на приема в качествените университети и специалности. “Ограничението на приема в специалностите с по-ниско качество в различни университети през последните две години насочва кандидат-студентите към висшите училища и специалностите, в които качеството е по-високо“, коментира Герджиков. Водещото място на СУ в рейтинговата система на университетите и промяната във формата на изпита също са повишили интереса към висшето училище, смята ректорът.

В първия етап са класирани 5576 кандидат-студенти, като местата за прием за учебната година в Софийския университет са 4916, но от СУ обявиха, че ще приемат всички кандидати, които са с равен бал в специалностите.

30 кандидати за 1 едно място в най-желаната специалност “Психология“

Най-желана в първото класиране в СУ за поредна година е специалността "Психология", следвана от "Публична администрация", "Социология" и "Английска филология", а веднага след това са четири специалности, свързани с информатиката и информационните технологии. Това са "Компютърни науки", "Софтуерно инженерство", "Информатика" и "Информационни системи", като преди "Информатика" е "Българска филология".

Герджиков коментира, че тези четири специалности, свързани с информатиката, биха били на първо място, ако бяха в една специалност. Специалността "Право" е на десето място, но продължава да бъде много търсена, като това се отнася за всички най-желани 20 специалности в СУ.

Той каза, че специалността "Психология" е посочена от 1988 кандидат-студенти, а местата за прием са 63. Това означава, че има 30 кандидати за едно място в специалността, отбеляза проф. Герджиков.

Той обясни, че за новоразкритата специалност "Графичен дизайн", при кандидатстването за жени - всички са били с най-високия бал 12, и няма приети без този максимален бал.

От общо 109 специалности в СУ през тази година само в седем от тях не се признават за прием оценките от матурите. Сред тях са регулираните специалности - "Медицина", "Фармация", "Журналистика", в които се кандидатства само с изпити. Второто класиране ще излезе на 18 юли, а третото - на 25 юли.

Герджиков припомни, че СУ е преработил основно онлайн платформата за подаване на документи и сега много малка част остава на кандидат-студентите да "попълват на ръка". СУ има 18 сгради и 6-7 кампуса и вече може при записването кандидатите да платят на касата във всеки кампус за всяка специалност, обясни ректорът.

Затягане на финансовата дисциплина

Ректорът съобщи, че предстои сериозно затягане на финансовата дисциплина в университета, очакват се и кадрови промени.
Герджиков каза, че през последната година е открил редица пропуски в работата на няколко отдела на Софийския университет, главно тези, които работят с данни.

“Сметната палата описва нашата работа в счетоводния отдел като недобра. Ще преодолеем основното възражение на Сметната палата от последните години, а именно разминаването между нашия счетоводен отчет като институция и сборът от счетоводните отчети на нашите звена. Това означава, че някъде се къса връзката между централното ни счетоводство и звената и поради това през последните 18 месеца почти без пари успяхме да изградим една система, която свързва звената на университета с централното счетоводство по такъв начин, че сега информацията ще се получава в рамките на деня, а не два пъти годишно“, коментира ректорът.

Споделяне

Още по темата

Още от България