Софийският университет откри с шествие 125-та си академична година

Проф. Илчев: Политиците искат да ни убедят, че сме прости, за да ни управляват по-лесно

Софийският университет откри с шествие 125-та си академична година

Най-старото висше училище в България - Софийският университет "Св. Климент Охридски" отбелязва началото на 125-та си учебна година.

За първи път в историята на университета откриването на академичната година започна с празнично шествие на студенти и преподаватели.

Ректорското ръководство, Академическият съвет и гости от академични и научни институции от България и чужбина, облечени в академични тоги и с ректорски регалии поднесоха цветя и венци пред паметниците на патрона на университета Св. Климент Охридски, на дарителите Евлоги и Христо Георгиеви и пред Паметника на Незнайния воин.

Тържественото начало на учебната година беше дадено пред катедралния храм "Св. Александър Невски". При преминаването си покрай сградата на Народното събрание, студенти и преподаватели от СУ скандираха "Оставка”.

Младото поколение иска морал от политиците, но не го вижда, иска грижа за бъдещето, но не я вижда. Вместо промени, младото поколение, вижда взаимни, дребнави заяждания, каза в словото си пред студентите ректорът на университета проф. Иван Илчев.

Тържествената церемония се състоя пред храма "Св. Александър Невски". На нея проф. Илчев заяви още, че "никога в публичното пространство у нас не е имало протести срещу харчовете за образование, а против заплатите на депутатите - винаги". Против парите за подслушване също винаги е имало протести, но против парите за образование - никога, защото българският народ разбира, че това не е харч, а е вложение в бъдещето, заяви ректорът на СУ, цитиран от БТА.

Той приветства първокурсниците, че са станали вече част от Алма матер и им каза, че "влизат в СУ в сложно време, в което политиците с охота се кипрят на нашите тържества, но рядко ги има в нашия делник".

Това е време, в което в България се откриват бинго зали, нощни заведения, по-рядко спортни зали, режат се лентички на магистрали, но през последния четвърт век никъде в страната не е вдигнат нов университетски корпус с парите на българския данъкоплатец, заяви ректорът на СУ.

"Нови сгради за ГДБОП или ДАНС има, за университети – няма", каза още в словото си още проф. Илчев. Тези негови думи бяха посрещнати с бурни приветствия от присъстващите на церемонията студенти и преподаватели.

Днешното време е такова, в което политиците искат да ни убедят, че сме прости, за да ни управляват по-лесно, коментира още ректорът на СУ.

Проф. Иван Илчев разказа, че през 1888 г. първият университетски курс в сегашния СУ е бил от 43-ма студенти -всички мъже и всички с мустаци. Сега в СУ учат към 24 000 студенти - повечето от половината са дами, каза ректорът. Той съобщи, че от 1888 г. насам в Алма матер са получили своето образование повече от 250 000 бакалаври, магистри и доктори на науките.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?