Под натиска на протести

Софийският университет отмени увеличението на студентските такси

Преподаватели и студенти ще искат реформи и възстановяване на държавните субсидии

Сн. БГНЕС

Академическият съвет на Софийския университет отмени решението си от за увеличение на студентските такси с 8 процента от учебната 2013/2014 година под натиска на студентски протести. В сряда на протест излязоха студентите от Софийския университет и УНСС, които не са съгласни с повишението.

Увеличението на таксите, прието в края на януари, в сряда беше отменено с 22 гласа "за", 7 гласа "против" и с 4 гласа "въздържал се". Предложението за отмяна на увеличението беше на ректора на университета проф. Иван Илчев, който по-рано заяви, че многократно е разговарял със студентите и те много добре знаят, че причините за увеличението са намалената държавна субсидия и пълното неглижиране на проблемите на висшето образование в последните две-три години.

Пред членовете на Академическия съвет Александър Николов, докторант по история във висшето училище, заяви, че ако повишението не бъде отменено, студентите ще преминат към безсрочен протест, който ще парализира голяма част от учебния процес във висшето училище. От Студентския съвет на университета връчиха на ректора подписка срещу повишението на таксите, подписана от 3910 студенти, или от 20 процента от всички студенти във висшето училище.

Академическият съвет прие и още едно предложение на ректора - да се създаде група от преподаватели и студенти, която до седмица да подготви искания на академичната общност до политическите сили. Исканията са за “бърза и радикална промяна в политиката за висшето образование и науката, насочена към преодоляване на изоставането, застрашаващо с колапс качеството на образованието“. Според Илчев първата стъпка в тази посока трябва да бъде възстановяване на държавното финансиране поне на нивото на 2008 година, като академичната общност не си прави илюзия, че това може да стане през тази година.

По-рано той коментира пред БНР, че парите от увеличението е нямало да решат никакви радикални проблеми. “Бяхме ги предвидили за ремонт на аудиториите. СУ в нормални години, получаваше 6 млн. лв. за капиталови разходи. Преди 3 години те бяха намалени някъде на към 1.8 млн лева. Преди година и нещо бяха намалени на 1 млн. лева, като 800 000 лева бяха дадени като допълнение към студентските стипендии. Тогава никой от Студентския съвет не се сети да попита: "Вие хубаво ни увеличавате стипендиите, но ние в какви аудитории ще учим и с каква техника ще учим". Ако не успеем да намерим от другаде пари, ще имаме 2 аудитории по-малко“, каза Илчев.

Увеличението на таксите с 8% трябваше да донесе на университета допълнителен приход от около 350 000 лева като с тях освен да се правят ремонти трябваше да се покриват и сметки за ток, вода и парно.

Освен студентите от Софийския университет в сряда на протест излязоха и колегите им от УНСС, където увеличението на таксите е с 33%.

Протестиращите студенти не приемат обяснението на университетите, че увеличението на таксите се налага заради намалените държавни субсидии и смятат, че не те трябва да поемат тежестта, защото не се повишава качеството на образованието и не се решават други проблеми на системата.

Те издигнаха плакати "Не на таксите!", "Не на вдигането на таксите!", "Образованието ни трябва да е скъпо само на душата" и скандираха "Долу таксите".

Протестиращите студенти в УНСС се разграничиха от Студентския съвет, който е подкрепил увеличението на таксите, и определиха в скандиранията си членовете му като "продажници" и "предатели".

Ректорът на УНСС порф.Стати Статев се срещна с протестиращите и се обърна към тях с предложение да излъчат свои представители с точни искания и преди приемането на бюджета за догодина заедно да настояват за повече пари за университетите. По думите му парите за издръжката на студените намаляват в годините, висшите училища нямат достатъчно средства за поддръжка на базата и за нова модерна техника.

От 51 висши училища у нас Националното представителство на студентските съвети има информация, че от учебната 2013/2014 година намерения за увеличение на студентските такси са заявени още в Бургаския университет "Асен Златаров", в Националната спортна академия, в Югозападния университет в Благоевград.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?