Софийският университет разясни как ще се кандидатства "Медицина"

Софийският университет разясни как ще се кандидатства "Медицина"

Софийският университет "Св. Климент Охридски" (СУ) пусна разяснения как ще става кандидатстването за специалност "Медицина" почти месец, след като Академичния съвет на висшето училище реши в тази специалност да се влиза с изпитите на друг университет. Липсата на детайли по приема и промяната на правилата в крачка беше източник на напрежение.

Според допълнение в правилника кандидатите за "Медицина" трябва да подават документи отделно от останалите желаещи да учат в Алма матер. Класиранията и записването за тях също ще са с различни дати. Това се налага, тъй като изпитите по биология и химия в Медицинския университет в София, на който бяха делегирани правата да оцени бъдещите студенти по "Медицина" в СУ, са доста по-късно.

За да участват в класирането за "Медицина", младежите първо трябва да се регистрат в електронната система за кандидат-студенти на страницата на СУ. След това трябва да подадат документи лично в университета от 18 до 28 юни, а преди това да платят 30 лева такса.

Ще получат входящ номер, с който трябва да се регистрират за изпитите в Медицинския университет (МУ). това трябва да стане според сроковете, обявени от това висше училище. Таксата за двата изпита е 100 лева. Тя се заплаща в ректората на МУ в периода от 18 до 28 юни.

Записването за изпитите става с получените документи от Софийския университет, с фискален бон за платени такси за явяване на изпитите, диплома за средно образование.

Изпитите ще се провеждат в МУ и оценяват от преподаватели в този университет. Оценките ще са достъпни през електронната система на Софийския университет.

Препитванията са на 1 юли по биология и на 8 юли по химия. Изпитът по биология е развиване на въпроси, а по химия - решаване на задачи. В бала за кандидатстване участват оценките от двата изпита умножени по 2 и оценките по химия и биология от дипломите за средно образование на кандидатите.

Първото класиране излиза на 17 юли, когато е второто класиране за всички останали специалности в Софийския университет. Записването след него ще е на 18 и 19 юли. Второто класиране ще е на 22 юли и ще е само за "Медицина". Записването на приетите на този етап е на следващия ден - 23 юли. Третото класиране е на 24 юли, а записването е от 25 до 27 юли.

Очаква се в тази специалност да бъдат приети 80 първокурсници, след като първоначално от университета обявиха нулева година след началото на кандидатстудентската кампания, а после промениха правилата за прием в крачка.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?