Софийският университет се сниши пред Вежди Рашидов

Софийският университет се сниши пред Вежди Рашидов

Най-старото и авторитетно висше училище в България – Софийският университет "Св. Климент Охридски", излезе с неясна позиция срещу текст на депутата, председател на комисията по култура и медии и бивш културен министър Вежди Рашидов, публикуван във в. "Труд". В краткото изявление на университета не се споменава името на Рашидов, нито конкретният повод за недоволството от страна на висшето училище.

Става ясно само, че причината за реакцията е засягането на достойнството на преподаватели в университета, без да се споменават имена.

Посочва се само, че позицията е заради мнение, публикувано във в. "Труд" на 29 юни, "което наред с квалификации за други хора засяга честта и достойнството на членове на академичния състав на Софийския университет". Не е написано нито името на автора на това мнение, нито заглавието на материала.

"Софийският университет "Св. Климент Охридски" е най-старото и авторитетно висше училище в България, единственото, което е сред първите 1000 в няколко световни класации, а току-що стана ясно, че в класацията на QS World University Rankings Университетът се е изкачил със 150 места само за една година. Софийският университет поддържа високи стандарти за научно-изследователската работа на своите преподаватели и има строги критерии за заемане на академични длъжности. Категорично протестираме срещу всякакви намеци за "пришиване" на професорски звания и раздаването им "наляво и надясно", тъй като по отношение на Софийския университет те са напълно безпочвени и тиражирането на подобни твърдения уронва престижа на Университета, както и честта и достойнството на наши уважавани колеги, получили международно признание", се казва в позицията на университета.

Вероятно тя се дължи на изречението от текста на Рашидов, насочен срещу критици на правителството, както и срещу бизнесмена и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев. Във въпросното изречение се споменават имената на двама преподаватели от Софийския университет – проф. Александър Кьосев и проф. Ивайло Дичев. Според Вежди Рашидов те са "някакви културолози пришили си професорски звания, каквито днес се раздават наляво и надясно, като Кьосев и Кьосевци, едни Дичевци, които не пропускаха ефира на обществените медии като Култура. бг, откъдето редовно оплюваха това, което им беше наредено от техните господари".

Имената на Кьосев и Дичев обаче не се споменават изрично в неясната позиция на висшето училище.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?