Софийският университет спира работа без 51 млн. лв. субсидия

Държавна субсидия от 51 милиона лева са необходими на Софийския университет “Св. Климент Охридски” за следващата 2008 година, съобщи в четвъртък ректорът Боян Биолчев. Това е необходимият екзистенц минимум, без който висшето учебно заведение просто ще спре да работи, уточни той. Проблемът с издръжката на най-стария у нас университет е бил обсъден на общо събрание още на 19 февруари и не означава, че СУ също ще започне стачни действия. “Много ме тласкаха към тази дума стачка”, коментира Биолчев, но това не е стачка. А дали ще се стигне до прекратяване на учебните занятия в Софийски университет ще стане ясно, след като бъде оповестена макрорамката на бюджета за 2008 година.

“Не ме интересува финансовата стабилност на държава с малоумници”, каза ректорът Боян Биолчев. Той поясни, че преди седмица са обсъждали заедно с премиера Сергей Станишев, министрите на финансите Пламен Орешарски и на образованието Даниел Вълчев и още 14 ректори на висши учебни заведения в страната, "философията за формиране на националния облик".

Искам България да е държава на духа и компетентността, в която младите хора искат да живеят и е крайно време да се престане с тези дребногабаритни приказки към преподавателите и университетите, първо да оправят образованието и след това да искат пари, коментира Боян Биолчев. И поясни, че от сега предупреждава, ако в момента не се дадат пари за образование, то ще се срива все повече и повече.

Споделяне

Още от България