Софийският университет все още е в топ 1000 в света по научна дейност

Софийският университет все още е в топ 1000 в света по научна дейност

Три български университета влизат в Рейтинга за академичните постижения на университетите (URAP) за 2018/2019 г. Той обхваща 2500 висши училища от цял свят, които се оценяват според научните си публикации.

И тази година в класацията са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Медицинският университет в София и Химикотехнологичният и металургичен университет в столицата.

Рейтингът се прави от Изследователската лаборатория за рейтинг на академичните постижения на университети, създадена като международен проект през 2009 г. в Института по информатика на Близкоизточния технически университет в Анкара, Турция.

Най-предна позиция в нея заема Алма матер - 988-о място в световното подреждане, което се оглавява от Харвардския университет. За година Софийският университет е загубил 133 позиции в подреждането, но все още е в топ 1000. Само в Европа Алма матер заема 404-о място

На 1071-о място в световния рейтинг е Медицинският университет в София. Той е подобрил представянето си, след като през миналата година е бил на 1284-а позиция. В класацията на европейските университети медицинският в София е на 429-а позиция.

С 393 места напред е минало за година третото българско висше училище в класацията - Химикотехнологичният и металургичен университет. Тази година той е на 1884-о място в световната класация. В подреждането за Европа е на 690-о място.

В топ пет на световната класация освен Харвард попадат още Университетът в Торонто, Оксфордският университет, Станфордският университет и University College в Лондон.

Споделяне

Още от България