Софийският университет запълни 8 от 118-те си специалности

Софийският университет запълни 8 от 118-те си специалности

Местата в 8 от 118-те специалности, в които Софийският университет "Св. Климент Охридски" приема първокурсници, са запълнени след първото класиране на кандидат-студентите за висшето училище. До момента 4233-ма младежи са се записали или са потвърдили специалността, в която са класирани при първото подреждане. На второто класиране са приети още 1207 младежи.

Общо местата за първокурсници в най-старото висше училище тази година са 5965 (за държавна поръчка и платено обучение). След второто подреждане свободни остават около 700 бройки.

Запълнени след първия етап на класирането са специалностите "Европеистика" с френски език, "Стопанско управление" с немски, "Скандинавистика", "Хебраистика", "Софтуерно инженерство", "Кореистика", "Африканистика" и "Счетоводство, финанси и дигитални приложения" на английски език. Места са останали в най-желаната тази година от кандидат-студентите специалност "Право". Тя измести "Психологията" като фаворит на кандидатите за висшисти в годината, в която извънредно "Право" се кандидатства само с оценките от матурите, без да се налага да се полагат изпити във висшето училище.

Потвърждаването или записването на класиралите се от втория етап кандидати се извършва от 15 до 17 юли 2020 г. включително. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото подреждане, което е окончателно, припомниха от университета.

Записването става в отдел "Студенти" на факултета, в който кандидатите са приети. То ще се прави по график. Всички необходими документи за записване трябва да бъдат попълнени предварително. Студентска книжка се закупува от книжарниците в Ректората и факултетите.

Заплащането на семестриалните такси и таксата за електронна студентска карта става единствено по банков път с превод във всяка търговска банка по сметката на Софийския университет.

Третият етап на класирането е на 21 юли 2020 г. Срокът за записване е от 22 до 24 юли 2020 г. включително. Резултатите от това класиране са окончателни.

10 664 са кандидатите, които подадоха документи за прием в най-старото висше училище.

Техническият университет в София също обяви второто, окончателно класиране на кандидат-студентите. Записването на приетите е от 14 до 17 юли по специалности в съответния факултет, всеки ден от 8.30 до 16.30 часа. Младежите, които са приети в университета и искат да учат там, трябва да платят семестриалната си такса преди да се запишат. Нужно е да носят оригинала на дипломата си от гимназията, както и копие на документа.

Класираните в специалност от друг факултет трябва да вземат дипломата-оригинал от факултета, в който са били приети на първо класиране и да се запишат в новия.

От 14 юли до 18 септември университет ще попълва останали незаети места в някои специалности. Кандидатства се с диплома-оригинал за завършено средно образование и копие, както и документ за платена такса за кандидатстване в размер на 30 или 60 лв. За тези места могат да кандидатстват некласираните на I и II етап на класирането, некандидатствалите в ТУ–София и получилите по-късно диплома за средно образование.  

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?