Софийският университет запълни 8 от 119 специалности на първо класиране

Сн. БГНЕС, архив

След първото класиране в Софийския университет са запълнени местата в 8 от 119-те специалности, предлагани от висшето училище. Второто подреждане беше обявено във вторник, а записването след него е от 17 до 19 юли.

В същия срок трябва да се запишат и първокурсниците, приети на второ класиране в Университета за национално и световно стопанство.

В Софийския университет "Св. Климент Охридски" тази година са обявени около 5050 места за първокурсници по т. нар. държавна поръчка. След първото класиране 4377 младежи са се записали или са потвърдили, че ще участват в следващите етапи на приема, съобщиха от висшето училище.

Запълнени още на първо класиране са 8 специалности - "Графичен дизайн", "Музикални медийни технологии и тонрежисура", "Стопанско управление", "Право", "Журналистика" и бутиковите "Китаистика", "Японистика", и "Скандинавистика". Прави впечатление, че от този списък отсъстват "Психология" и "Софтуерно инженерство", които бяха двете най-желани специалности в Алма матер.

За втория етап на класиране са приети още 566 студенти.

От 17 до 19 юли 2019 г. включително класиралите се от втория етап кандидати трябва да потвърдят или да се запишат в избраната специалност. Непотвърдилите от второто класиране кандидати губят правото си за участие в третото класиране, което е окончателно.

Третото класиране ще бъде обявено на 23 юли. Записването за него е окончателно и трябва да бъде направено в периода 24 - 26 юли.

От сряда, 17 юли, до петък 19 юли е и записването след второто класиране в Университета за национално и световно стопанство. Тази година местата за първокурсници там са 3140. След първия етап на записването са заети 91% от бройките, обясниха от висшето училище. Третото класиране ще бъде обявено на 23 юли. Записването ще е на 24 - 26 юли. Ако и след това останат незаети места,те ще бъдат обявени и ще има и допълнителен прием на студенти.

Споделяне

Още по темата

Още от България