Софийският затвор е истинският виц, в който живеем

Софийски затвор

Ако двама "строго охранявани" убийци с близки до максималните присъди могат да избягат през парадния вход на най-строго охранявания затвор в държавата, защо останалите престъпници все още са вътре? Вероятно, защото няма какво да правят навън. Бягството във вторник следобед е виц, който илюстрира пълния разпад на държавата. По-добра илюстрация от тази може да бъдат само последвалите коментари на отговорните длъжностни лица.

Ето каква е ситуацията. Имаме двама рецедивисти, които лежат за по 30 и 26 години при първоначален "строг режим". Те би трябвало да са изолирани дори от самите затворници вътре. За единия от тях има сигнал, че готви бягство. Вътрешният министър Валентин Радев уточнява: "Направени са и са взети необходимите мерки по това, но за жалост се случи така, че той сега е избягал от затвора". Сериозно?

Въпросните "мерки" са били спиране от работа. Нищо друго не е направено. Опасният престъпник успява да подкупи колкото души му трябват от охраната и си вкарва пистолет и нож. Явно охраната не е знаела, че точно от него не е трябвало да взема пари, защото по принцип всеки в затвора си вкарва, каквото си иска. Резултатът е въоръжен убиец в затвора, излежаващ 30-годишната си присъда в "строг режим".

Вторник, слънчев следобед в "Банишора". Идеално време да избягаш от затвора. До оградата стои автомобил и чака бегълците. Хората в колата са маскирани, съобщава Нова телевизия. Не, това не е майтап. Никой от охраната "не вижда", че кола с маскирани мъже е паркирана до самия затвор. Никой не отива да ги попита поне от учтивост: "Извинявайте, господа, не ви ли е топло с тия маски по обед, навън е двайсе и нещо градуса?"

Вътре в затвора. Бегълците са въоръжени с един пистолет и нож. Срещу тях са двадесетина въоръжени охранители. Това са няколко поста от охраната. Никой не произвежда дори и един изстрел срещу двама убийци рецедивисти, които за пет минути могат да се окажат на "Св. Александър Невски". И това при положение, че срещу охраната е стреляно три пъти, което ясно показва, че момчетата са готови на всичко, включително да свитнат някой случаен цивилен навън. Единствената съпротива е...един от охранителите успява да "дръпне" за ризката единия беглец. Това е. Не се знае защо вместо това не го е застрелял.

Цялата история навежда на мисълта, че тия герои може да са подкупили целия затвор, а някой от охраната им е дал служебния си пистолет, за да оправдае бягството.

Така двамата излизат на свобода през парадния вход на затвора, защото явно някой им е отворил вратите за по-удобно. Дълъг път ги чака и не бива да се морят. Те отиват директно при маскираните си приятели, които ги чакат с кола наблизо. Все едно са си поръчали дринк енд драйв. Единствената съпротива идва от чистачката, която ги гони до дупка. За последното: всеки нормален чиновник с мозък в главата би се опитал да го спести поне това пред медиите. Явно и това е непосилно.

Преди две седмици премиерът даде пари за сериозно увеличение на заплатите за служителите в затворите. Не 1000 лв месечно, тия и два лева не заслужават. Колегата на сегашните бегълци, който преди четири години прокопа тунел, за да избяга от Софийския, вероятно чете за новите тенденции и го хваща яд що се е морил толкова.

Сега въпросът е дали опасните престъпници са напуснали страната. Почти сигурно са я напуснали... през летище София срещу 10 лева за сандвич и кафе на граничната полиция. Съдебната система не работи, а когато проработи, престоят в затвора се оказва въпрос на личен избор.

Шегичките не спират до тук. "Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания "Алкатраз", обясни председателят на правната комисия в Народното събрания Данаил Кирилов в странен опит да тушира искането на БСП за оставката на правосъдния министър Цецка Цачева, която отговаря за затворите.

Проблемите с Граф Монте Кристо са два. Първо, че това е измислен литературен герой на Дюма. Ерго, става дума за измислено бягство. Вторият проблем е, че Едмон Дантес копа тунел, после се престори на труп в чувал и накрая плува в ледената вода, за да избяга от замъка Иф. Момчетата от Софийския избягаха през шпалира на охраната, размахвайки пистолет и нож, предоставени им от самата охрана, а не дълго укривана лъжица, с която са копали тунел. Логично е Александър Дюма да не се сети, че може да изкара Дантес от затвора така.

Коментарът на Данаил Кирилов явно не се оказа достатъчно несериозен за ГЕРБ, та се наложи изказване и от председателя на парламентарната им група Цветан Цветанов:

"Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас".

Ей това ни управлява.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари