Софийският завод за боклука събра всички големи в строителния бранш

Европейската комисия все още не е казала “да” на скъпия проект, който ще вдигне таксата на столичани

Софийският завод за боклука събра всички големи в строителния бранш

Всички големи български компании и редица чужди наддават за строителството на софийския завод за боклука, чиято индикативна стойност е 166 млн. лв. Подадените оферти са 11, като вече дори има и първи отпаднал от надпреварата. Това е чешката фирма CKD, чиято оферта представляваше една малка папка и липсваха основни документи.

Това е втори опит за избор на строител, след като първият конкурс беше прекратен от Столична община заради искането на Европейската комисия за преработка на скъпо струващия проект, който след построяването му ще вдигне таксата на столичани за боклука.

 

Въпреки че общината изпрати преработения вариант за одобрение в Брюксел още през ноември 2011 г. и обясняваше, че най-късно до 4 февруари ще получи заветното “да” за реализацията на проекта, това все още не е станало. Тече кореспонденция с Европейската комисия за изчистване на всички детайли по завода за отпадъци на София, казаха от управляващия орган на оперативна програма “Околна среда”.

 

Участниците

 

Всички големи български компании участват в консорциуми заедно с чужди.

 

“Станилов” този път подаде оферта с италианската “Данеко”. Компанията на Георги Станилов спечели първия търг за завода за боклука, но заедно с германската “Хайлит” с цена от 174 млн. лв. без ДДС.

 

“ПСТ Холдинг” на Васил Божков участва заедно с германската “Хохтийф”. На първия търг германците играха заедно с гръцката “Хелектор”, като останаха втори. Сега “Хелектор” участва самостоятелно, заедно с друга дъщерна компания на групата “Актор”, която строи отсечка от магистрала “Тракия”.

 

"Главболгарстрой" (ГБС) на Симеон Пешов участва заедно с италианската “Еурека”. “Трейс” на Николай Михайлов играе с турската “Мут”. “Строително-предприемачески холдинг” на Георги Георгиев е заедно с испанската BCM.

 

Геотехмин” на Цоло Вутов подаде оферта заедно с френската “Воше” под името “МВТ София 2012”. “Геотехмин” заедно с италианската “Униеко” изграждат в момента депото към завода за боклука в село Яна за 25 млн. лв. По договор сметището трябва да бъде готово през октомври 2012 г. и поне няколко години ще бъде единственият обект от цялостната интегрирана система за отпадъците.

 

Енергоремонт холдинг” участва заедно с германската GeBa. Най-голям дял акции в българската компания имат бившият енергиен министър Милко Ковачев, бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Йордан Костадинов и Петър Манчев, син на енергийния бос и собственик на "Риск Инженеринг" Богомил Манчев чрез дружеството “Миления 77”.

 

Последният български участник е малко известната “Микс констръкшън” на Пламен Христов и Стамен Иванов. Те играят заедно с германската “Егерсман”. Германците в съдружие с други две български фирми - “Диана Комерс – 1” и “АТ Инженеринг 2000” спечели търга на Столична община за изграждане на компостиращата инсталация на завода за боклука за 46.6 млн. лв. Въпреки че ценовите оферти бяха отворени още в началото на февруари и до момента общината все още не е обявила официално класирането и няма сключен договор с изпълнителя.

 

Три испански фирми са обединени в консорциум “Елекнор”. В него водещ партньор е “Елекнор”, а другите две компании са “Сорайн” и “Стадлер”.

 

Нищожно поевтиняване и риск от загуба на европари

 

Преработеният вариант на завода за боклука доведе до нищожно поевтиняване на проекта, поне спрямо индикативната му стойност от 166 млн. лв. без ДДС. За сравнение офертата на “Станилов-Хут” беше само с 8 млн. лв. по-скъпа. В същото време обаче Столична община пръсна около 4 млн. лв. от бюджета на столичани за консултанти за преработка на обекта.

 

Забавянето с повече от две години на тръжните процедури и одобрението на проекта от Брюксел го направи изключително рисков. Причината е, че заводът трябва да бъде построен най-късно до края на 2014 г. за да не се загубят европейските пари. В противен случай всичко ще излезе от джоба на столичани.

 

Съгласно тръжните документи бъдещият строител ще има 19 месеца за проектиране и 10 месеца за изграждане на съоръжението. Още 12 месеца са за съобщаване на дефекти при работа на завода.

 

Заводът за боклука трябва да обработва 410 хиляди тона отпадъци годишно. От тях трябва да се произведат 154 000 тона RDF гориво, което ще се използва в “Топлофикация София”, 70 хиляди тона компост и 14 000 тона рециклируеми отпадъци. Количеството отпадък, което ще се депонира на строящото се сметище край село Яна е 113 000 тона.

 

За победител в търга ще бъде избрана икономически най-изгодната оферта. Оценката на техническото предложение ще се формира от четири показателя - продукти и изходящи потоци материали, потребление на електроенергия, на вода и на гориво. За всеки от тях максимално могат да се получат 25 точки. Отделно се взима предвид и предлаганата цена, която също може да донесе до 100 точки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес