Софийският зоопарк получи стадо равнинни зебри

Четири от животните идват от Берлинския зоопарк

Софийският зоопарк получи стадо равнинни зебри

Софийския зоопарк е получил пет равнинни зебри от подвида зебра на Чапман (Equus quagga chapmnni), съобщиха в четвъртък от Столична община. Оттам уточниха пред Mediapool, че животните са пристигнали още на 2 юли, но е изчакана климатизацията им преди официалното обявяване.

Четири от тях са женски от Берлинския зоопарк. Най-възрастната – Калибера е родена през 1994 г., а останалите, които се казват Алмера, Астра и Серена са родени между 2001 г. и 2018 г. Те ще сформират стадо с мъжкия Татин, който е роден 2004 г. в Зоопарка Ходонин в Чехия.

От Столична община припомнят, че зебрите са стадни животни, които живеят в откритите савани на юг от Сахара. Отличават се с характерната си окраска, като ивиците на всяка зебра са уникални. Продължителността на живота им е около 30 години. Те са в категория почти застрашен вид и тенденцията при популацията им в дивата природа е да намаляват.

Надяваме в бъдеще стадото от зебри да се размножи, коментират от Софийския зоопарк. Животните могат да се видят в сектор - "тревопасни животни" в близост до антилопите личи и адакс.

Споделяне

Още от България