Софийското летище е сред най-грозните в света

Софийското летище е сред най-грозните в света
Американското списание "Травъл енд лейжър" (Travel & Leisure) публикува в понеделник класация на най-грозните и "чудати" летища в света, в която е включен и софийският порт.

Месечното списание "Травъл енд лейжър", базирано в Ню Йорк, се чете от 4.8 млн. души. То публикува разкази за различни туристически дестинации от новелисти, поети, артисти, дизайнери и журналисти. Списанието е популярно с качествените си фотографии.

В един от последните си материали списанието подлага на "критичен анализ" голям брой летища из целия свят. Летище София е отнесло солидна доза критика не само заради стария терминал, но и заради Терминал 2, който е изчерпателно описан с една единствена дума – "недоразумение".

"Софийското летище е комбинация от многократно ремонтирания и разширяван Терминал 1, строен през 1937 г., и новия Терминал 2, който отвори през 2006 г. Старият терминал е, както можете да предположите, неприятна амалгама от стилове и пристройки", пише списанието.

"Новият Терминал би трябвало да е нещо различно, но всъщност прилича на онези внушително лъскави, но неудачни пост-комунистически изложбени палати. Оставате с усещането, че строителите са имали подходящия комплект с части за сглобяване, но не са успели да разчетат инструкциите", продължава материалът.

В класацията Летище София заема 10-място. То е изместено на сравнително крайното място от големи летища като "Кенеди" в Ню Йорк, "Шарл дьо Гол" в Париж, "Шереметиево" в Москва и "Хитроу" в Лондон.

Класацията за най-грозно летище оглавява нюйоркското "Джон Ф. Кенеди", което авторите на статията описват като "неясно конструирано без никаква цел и посока".

В списъка са попаднали още летище "Дълес" във Вашингтон (отдалеч изглежда по-добре, отбелязва изданието), токийското "Нарита", "Линате" в Милано, "Линдън Пиндлинг" в Насау, Бахамите и "Нгура Рай" в Денпасар, Бали.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?