Софийското метро влезе в буквара

"Червеният" буквар на издателство "Просвета"

Софийското метро влезе в буквара за първи клас на издателство "Просвета", съобщиха от издателството.

 

"Преди да стигне до "Овча купел", софийското метро мина през ... буквара на първокласниците. Това обаче не е заслуга на "къртицата", на която ѝ предстои да копае третия метродиаметър от "Овча купел" до жк. "Васил Левски", а на автора на "Просвета" - поетът Владимир Попов", посочват издателите.

 

Според тях така подземната железница "заслужено получава своето място в любимото букварче на десетки хиляди деца". В урока за метрото децата научават значението и на други важни думи като тунел, влак, релси, перон, вагон, посочват от издателството.

 

"Просвета" се хвали, че новият "червен" буквар е получил одобрението на Министерството на образованието и науката.

 

"Осъвременяването на учебниците се налага от простата житейска логика – първите издания на днес действащите буквари са от 2002 г., а оттогава досега животът и действителността се променят с бързи темпове", посочват от "Просвета".

 

В "червения буквар" авторите са прибавили нови художествени и занимателни текстове за четене, нови подходи, възпитателно съдържание и актуални за бита на детето места, явления и предмети. Една от основните промени е включването на 6 нови упражнителни урока, единият от които е този за столичното метро, отбелязва издателството.

 

То посочва, че заедно с увеличаването на спирките на метрото първокласникът вместо да "препуска" из учебния материал, по-често ще се спира и ще затвърждава наученото. Улеснено е четенето, благодарение на ново графично обозначаване на сричките, звуковите и буквените модели.

Споделяне

Още по темата

Още от Общество