Софийското парно - общинско, дълговете му - държавни

Софийското парно - общинско, дълговете му - държавни

Държавата да върне “Топлофикация-София“ на Столична община, но дълговете на дружеството да останат за нейна сметка, тъй като били натрупани в резултат на “неправилното отношение“ на предишното правителство, е виждането на “Московска“ 33 относно собствеността на парното в града. Мнението бе изразено от председателя на Столичния общински съвет Андрей Иванов в четвъртък пред журналисти.

"Топлофикация-София" е дружество, което принадлежи на София и на гражданите ѝ, съвсем нормално е то да се стопанисва от общината“, заяви Иванов. "Спомняте си, че то ни беше взето насила по време на предишното правителство", допълни той.

Дружеството премина в ръцете на държавата през януари 2009 г., когато Столична община прехвърли своите 58 на сто на Министерството на икономиката и енергетиката, за да се покрие натрупан дълг към държавната “Булгаргаз“, който тогава бе 130 млн. лв. В последствие газовият борч достигна 240 млн. лв., за чието покриване правителството “Станишев“ отпусна пари от държавния бюджет. През “Българския енергиен холдинг“ те бяха вкарани в дъщерната му компания “Булгаргаз“, за да покрие дълга на столичното парно, което тогава се планираше да се вкара в холдинга.

Това обаче не стана, като новото правителство на ГЕРБ реши да върне топлофикацията на Столична община. За целта обаче кметството трябва да покрие отпуснатите 240 млн. лв. от бюджета, защото иначе това би било неправомерна държавна помощ, за която ще последва санкция от Европейската комисия. На “Московска“ 33 обаче не разполагат с необходимите средства и затова вече били поставили пред държавата въпроса дали не може все пак тя да поеме този борч.

"В интерес на града е дълговете, които са резултат от неправилното отношение на предишното правителство, да не ни бъдат прехвърляни", смята Иванов.

Факт е, че частично за тежкото финансово състояние на дружеството, което не може да си събере над половин милион от неплатени сметки, вина има бившия кабинет. Миналата зима тогавашният икономически и енергиен министър Петър Димитров нареди на снабдителя да продава топлоенергията на цени под себестойността им, което също влоши положението на фирмата.

По думите на Иванов налице е разбиране от правителството по въпроса, “но то не е само до разбиране, а и до законови възможности".

Според него до края на годината трябва да е ясно дали "Топлофикация-София" ще бъде върната на Столичната община или не. Ако част от дружеството или целият му капитал бъдат приватизирани, средствата от това трябва да влязат в общината, смята Иванов. Продажбата на предприятието обаче остава за бъдеще неопределено време.

Андрей Иванов каза още, че в общината към момента няма официална информация как точно биха били извършени промените в собствеността в концесионера на столичната водоснабдителна и канализационна мрежа "Софийска вода".

Преди ден френският посланик Етиен дьо Понсен съобщи по време на инвестиционен форум, че френски компании имат интерес към придобиване на водната концесия, купувайки дяловете на "Юнайтед ютилитис" в "Софийска вода". В момента дружеството държи заедно с ЕБВР 77.1 на сто в "Софийска вода", останалият дял е собственост на Столичната община.

По думите на председателя на общинския съвет за част от процедурите, които биха били предприети по смяната на собствеността в концесията, няма да е нужно съгласие на общината.

"След като стане ясно и се появи нов собственик, разбира се, че ще поставим нашите условия пред него", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес