Софийското парно за пръв път само си купи ток от борсата

Софийското парно за пръв път само си купи ток от борсата

След като на 31 декември столичното парно за пръв самостоятелно продаде своя електроенергия на борсата за ток, в сряда само си купи и необходимите му количества за периода от 1 февруари до края на юни 2020 г., съобщиха от общинското дружество.

Досега "Топлофикация София" разчиташе на посредничеството на търговеца на ток на Христо Ковачки "Гранд енерджи дистрибюшънт". Общинската фирма твърдеше, че получава цени, близки до оптималните, и се оправда със скъпо платените необходими кадри за търговията с ток за това, че не игра едиректно на борсата, макар да им алиценз за това.

Столичното парно има два договора с търговеца на Ковачки– за балансираща група, през която си купуваше енергията, и за продажба. Първият контракт изтече в средата на декември, вторият приключва през юни 2020 г.

В сряда "Топлофикация София" е купила 14 492 МВтч електрическа енергия на цена от 109.80 лв./МВтч. Това ѝ е струвало около 1.6 млн. лв. и били спестени средства, но не се посочва каква точно е икономията в сравнение с посредничеството на "Гранд енерджи дистрибюшън".

В сделката на 31 декември 2019 г. дружеството успя да продаде 43 670 МВтч електрическа енергия и си осигури 4.33 млн. лв. приход.

От ръководството на компанията, от което си тръгна един от кадрите на Ковачки, но останаха още такива, посочват, че "днешното участие на "Топлофикация София" на борсовия пазар е поредно доказателство за нашия отговорен подход към финансовото стабилизиране на дружеството".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?