Софтуерът за онлайн преброяването глътнал над 2.5 млн. лв.

НСИ и фирмата-изпълнител посочват, че проблемите са били предизвикани от атаки от трети лица

Софтуерът за онлайн преброяването глътнал над 2.5 млн. лв.

Стартиралото с фалстарт онлайн преброяване на населението е глътнало над 2.5 млн. лв. за изработване на специализиран софтуер, чрез който да се извършва регистрацията и попълването на данните. Обществената поръчка за доставка на лицензи, конфигуриране, гаранционно обслужване и техническа помощ на място на софтуер за преброяване на населението и жилищния фонд e спечелена от фирма Scalefocus ("Скейл фокус"). Тя е изпълнила възложеното срещу 2 499 930 лв. без ДДС, посочиха от Националния статистически институт (НСИ) пред Mediapool.

Защо се стигна до зациклянето?

До момента от НСИ официално посочват, че нямат проблеми със софтуера, а забиването на сайта в първите 3 дни, а в определени часове и тотално зацикляне, било резултат от хакерски атаки, заради които самите ИТ специалисти на института ограничавали достъпа до сайта. Споменато бе, че атаките са извършени от Швеция и Китай.

Mediapool потърси за коментар "Скейл фокус", които също изразиха мнение, че проблемите с нормалната работа на системата не се дължат на технологични пропуски и не са уведомявани за такива.

"Проблемите с нормалната работа на системата за преброяване не се дължат на наши технологични пропуски и не сме уведомявани от НСИ да има проблеми, свързани с нашето изпълнение на проекта. Доколкото знаем от НСИ, проблемите през първите дни на преброяването бяха предизвикани от поредица атаки от трети лица тип "Отказ от услугата", които са овладени и работата на системата и процесът по преброяване вече протичат нормално", посочи Петя Чиликова от компанията.

Тя добави, че екипът на Scalefocus e изпълнил възложеното му по поръчката и е интегрирал установено на пазара технологично решение, което напълно покрива изискванията и може да се използва дългосрочно не само за целите на настоящото преброяване на населението и жилищния фонд на България, но и за бъдещи публични анкети.

Проверка в Търговския регистър показва, че собственици на фирмата са Пламен Цеков, Виктор Билянски, Иван Ашминов, Гриша Генов, Иван Иванов, Галина Генова.

На сайта си компанията посочва, че основана през 2012-а година и е най-голямата българска софтуерно-инжинерно дружество. Уточнява, че има над 500 завършени проекти с над 300 клиенти от цял свят, като имат над 100 награди и признания.

Преброяването било защитено от държавния хибриден облак

От НСИ коментираха и изказаните публични мнения на ИТ специалисти, че системата за преброяване не е качена в държавния хибриден облак към Държавна агенция "Електронно управление" и заради това настъпили проблемите с преброяването.

Преди дни експертът по киберсигурност Ясен Танев коментира пред бТВ, че НСИ е трябвало да сложили софтуера в държавния облак и защитата да се правеше от държавните институции в лицето на Държавната агенция "Електронно управление", а не да е позициониран в НСИ.

"Целият дейта център на НСИ е част от Държавния хибриден частен облак. Това къде се намира физически който и да е сървър няма отношение. Виртуално системата за преброяването е в облака и имаме всички възможности да увеличаваме капацитета", контрираха от НСИ.

Няма яснота ще се удължи ли преброяването

Едва на четвъртия ден от старта на преброяването системата започна да работи по-гладко, показа проверка на Mediapool. От НСИ уточниха, че до края на деня в петък очакват всички ограничения към капацитета на сайта да бъдат свалени и днес в събота се очаква процесът да тече гладко. Все още няма решение дали заради изгубените 3 дни от кампията, тя ще бъде увеличена.

"Остават още 8 дни до края на електронното преброяване. Още преди време са разработени различни сценарии във връзка с пандемията, някои от тях включват и удължаване на срока", посочиха оттам в петък.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?