Софтуерен бъг на iPhone позволява подслушване на отсрещен телефон

Софтуерен бъг на iPhone позволява подслушване на отсрещен телефон

Технологичният гигант Apple съобщи, че ще поправи тази седмица бъг, който позволява на ползващите iPhone да чуят и видят потребителите, на които се обаждат, преди видеоразговорът да е приет,.

По-рано притежатели на iPhone обявиха, че са открили софтуерна грешка, която им позволява да подслушват чужди телефони. Ако използва приложението FaceTime, което позволява позвъняване в група, потребителят може да чува всичко, което се случва на другия край на връзката, дори отсрещният телефон да не е в режим на разговор.

А ако респондентът случайно натисне каквото и да е на смартфона, се включва и камера, която излъчва видео.

Знаем за проблема и сме намерили решение, което ще се появи по-късно тази седмица като обновяване на софтуера, каза говорител на Apple пред ДПА, цитирана от БТА.

На страницата на компанията има съобщение, че услугата FaceTime, която стартира на 30 октомври, е временно недостъпна.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо излезе със специално изявление, в което се казва, че появилият се бъг е "грубо нарушение на неприкосновеността на личния живот, което излага на риск жителите на Ню Йорк."

Той изрази опасения, че този дефект може да се използва за "безскрупулни цели".

За наличието на бъг се разбра в Деня на неприкосновеността на личните данни, когато главният изпълнителен директор на Apple Ти Кук призова за "действие и реформи за жизненоважната защита на неприкосновеността".

Политиката на Кук и на компанията като цяло е за защита на личния живот и данни на потребителите, докато конкурентни на Apple като Facebook сравнително често допускат пробиви в това отношение.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?