Софтуерен проблем блокира издаването на новите лични карти

Софтуерен проблем блокира издаването на новите лични карти

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е поискал спешен разговор с отговорен служител на "Сименс" - Германия заради софтуерните проблеми при персонализацията на новите лични документи, съобщиха от МВР късно във вторник.

Това стана, след като възникнаха нови проблеми с издаването на новите документи за самоличност и на много места се образуваха огромни опашки пред гишетата.

По данни на МВР към 18.30 часа на 6 април в страната са приети над 17 000 заявления от граждани за нови документи за самоличност, 13 600 от тях са и с биометрия. От старта на новата система са приети над 22 000 заявления за паспорти и над 32 000 - за лични карти.

В процеса на работа е установено, че линията за персонализация, доставена от изпълнителя по договор, има сериозни затруднения при отпечатването на документите в нормативно установения срок. Възникналите софтуерни проблеми, на
които системата не е в състояние да отговори, се отстраняват от фирмата-изпълнител "Сименс". Проблемите не са свързани с организацията на работа, създадена в звената "Документи за самоличност" по места, твърдят от МВР.

Оттам допълват, че министър Цветанов ще разговаря по телефона с отговорен служител от "Сименс"- Германия. Договорът за системата е сключен със "Сименс" -Виена от предишното ръководство на МВР и бе оспорван от конкурентни компании, което и стана причина да се забави стартът на процедурата за издаването на новите документи за самоличност.  Стойността на договора е 116 млн. евро и според неофициална информация МВР е склонило да приеме огромна неустойка при евентуално разтрогване на контракта.

МВР призовава хората, които нямат наложителни причини, да не бързат с подаването на заявления за експресни и бързи услуги.

По-рано във вторник стана известно, че хиляди изселници образуват огромни опашки пред паспортните служби в Кърджали. Поради струпването на много хора ръководството полицията в града е направило нова организация по приема на заявленията за бързи поръчки.

Кметовете на населени места са били призовани да осигурят транспорт, който да превози хилядите изселници до общините, в които има районни управления на МВР, където също могат да се приемат бързи поръчки в паспортните звена по места.

От общините Момчилград, Крумовград, Ардино, Джебел и Кирково са се отзовали на призива и много хора са се отправили към тамошните паспортни служби. Експресни поръчки ще се приемат само в звеното в Кърджали, уточняват от полицията. Там три гишета работят с биометрични станции, на останалите се разпечатват справки за личните данни.

Същевременно стана ясно, че приемането на заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи за самоличност във Варна се отлага за неопределено време заради срив в системата.

През почивните дни са били провеждани тестове и в понеделник вечерта е било установено, че във Варна системата създава проблеми. Засега там ще бъдат приемани само заявления за обикновена поръчка за документи, съобщиха от полицията.

От вторник в другите градове в страната се приемат заявления за бързи и експресни поръчки за новите документи за самоличност с биометрични данни. При нормална поръчка таксата за издаване на лична карта е 18 лв., за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 25 лв., а за паспорт с биометрични данни - 40 лева. Бързата поръчка в рамките на 3 дни е 2 пъти по-скъпа от обикновената поръчка, а експресната, която е в рамките на осем часа, е на петорна цена.

Издаването на новите документи за самоличност започна на 29 март и само през първите четири дни са приети 51 689 заявления, отчете МВР. От тях над 15 000 са за нови паспорти, над 20 000 - за нови лични карти и над 11 000 - за шофьорски книжки.

Споделяне

Още от България