СОКАР потвърди интерес да инвестира в газовата мрежа на България

Мурат Хейдаров и Теменужка Петкова

Заявеното от азерския президент Илхам Алиев намерение на държавната петролна и газова ксомпания да инвестира в развитието на газоразпределителната мрежа на България е била потвърдено от представители на СОКАР по време на среща с министъра на енергетиката Теменужка Петкова във вторник в София.

Експертите са у нас да обсъдят детайли около възможността СОКАР да участва в развитието на газовия сектор у нас, която премиерът Бойко Борисов обсъди в Алиев през януари в Баку.

От СОКАР са имали въпроси за нормативната уредба при газоразпределението, помощите за домакинствата, които са избрали природния газ за енергиен източник, конкурентните предимства на газа спрямо други източници за отопление и други. На среща в Комисията за енергийно и водно регулиране предстои да бъдат обсъдени детайли около регулаторната рамка и лицензирането на газоразпределителните дружества, съобщиха от енергийното министерство.

Петкова информирала за напредъка по реализацията на газовата връзка с Гърция и уверила, че обществените поръчки по проекта се изпълняват в срок. "Работим упорито, за да въведем в експлоатация интерконектора Гърция-България до края на 2020 г. Проектът е залегнал в управленската програма на настоящето правителство и е със статут на проект от национално значение", каза Петкова, цитирана от пресцентъра си.

На свой ред Мурат Хейдаров, съветник на президента на СОКАР, информирал, че строежите на Трансанадолския и Трансадриатическия газопроводи (ТАП и ТАНАП), се изпълняват съгласно утвърдените графици. Очакваме след изграждане на интерконектора Гърция-България първите доставки на природен газ от Азербайджан за Европа да бъдат реализирани през 2020 г, подчерта Хейдаров.

Азербайджанската делегация пристигна у нас с откритата през м. януари тази година директна самолетна линия Баку-София.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?