СОКАР проучва концепцията за газовия хъб "Балкан"

СОКАР проучва концепцията за газовия хъб "Балкан"

Азерската държавна петролна и газова компания СОКАР (SOCAR) започва детайлно предпроектно проучване за евентуалното си участие на газоразпределителния пазар в България, заяви шефът на компанията "СОКАР Балкан" Мурад Гейдаров пред сайта Тренд.аз.

"Задълбочено проучваме концепцията за газовия хъб "Балкан", разработена съвместно от българското правителство и Европейската комисия. Освен това след изявление на българския премиер нашата компания започна да проучва техническите и търговски предпоставки за възможно наше присъствие на газоразпределителния пазар в България. В момента пристъпваме към подробни технико-икономически проучвания, които планираме да приключим до края на второто тримесечие на 2019 година", посочи Гейдаров.

За реализацията на хъба правителството на Бойко Борисов разчита основно на руски газ през "Турски поток" и в края на декември 2018 г. държавният газов оператор "Булгартрансгаз" обяви едновременно търг за строежа на тръбата през българска територия до Сърбия и пазарен тест за резервиране на капацитет по нея като част от доставките се планира да остават в хъба. неведнъж обаче е посочвано, че се разчита и на азерски газ в допълнение към вече договорените 1 млрд. куб. м годишно от каспийското находище "Шах Дениз ІІ" по междусистемната газова връзка България-Гърция, чието строителство се очаква да започне през 2019 г. и да бъде въведена в експлоатация до края на 2020 г. Досега са сключени договори за половината от капацитета от 3 млрд. куб. м от интерконектора, чиято мощност може да се увеличи до 5 млрд. куб. м, че и повече.

Изданието припомня, че СОКАР кандидатства в конкурса за провеждане на 3Д-сеизмичните изследвания за разширение на българското газохранилище в Чирен, но се класира втора.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес