Соколов: Само убийството на Илия Павлов разтревожи Симеон

Премиерът се показа неспособен и некомпетентен да осигури вътрешната сигурност и обществен ред и трябва да си отиде. Това заяви от парламентарната трибуна депутатът от ОДС и бивш шеф на парламента Йордан Соколов. Той добави, че хората никога не са се чувствали толкова несигурни, колкото в момента.

Мафията, която по време на управлението на СДС не смееше да се показва, придоби смелост и ежедневно демонстрира присъствието си, посочи още Соколов. Той припомни признанието на главния секретар на МВР Бойко Борисов след взривовете миналото лято, че това става възможно само, когато се дестабилизира правителството. Тогава обаче министър-председателят не се разтревожил, отбеляза Соколов. Направил го единствено, когато убили Илия Павлов - "един от най-големите му спонсори".

Синият депутат добави още, че е важно не как са излезли на бял свят снимките на Милен Велчев, Пламен Петров и Мирослав Севлиевски с Иван Тодоров - Доктора, а че запечатанато на тях е истина - двама министри и един депутат имат връзки с престъпния свят.

В отговор на обвиненията, министърът на вътрешните работи Георги Петканов заяви, че е наследил от СДС "пробита система", сериозни проблеми в управлението на МВР и липса на каквато и да било реформа. По думите му кадровият ресурс също бил много зле - според данните, които изнесе, през управлението на сините системата са напуснали 19 976 служители и затова голям принос имал самият Соколов.

Петканов каза още, че през 1997 и 1992 - две години, в които страната е управлявана от СДС, нивото на престъпността е било най-високо. Извършените престъпления през 1997 са били 228 219, а през 1992 - 214 089. Петканов припомни, че тогава Соколов бе вътрешен министър.

При управлението на Жан Виденов (1995 и 1996 г.), престъпленията са били съответно 196 346 и 184 975. Вярно е, че БСП малко изостават по броя им, но убедително водят по най-ниска разкриваемост в този период - 39,7%, обясни вътрешният министър.

За сравнение Петканов посочи, че през 2002 г. са извършени 133 984 криминални деяния. Тенденцията на тяхното намаляване била устойчива и се виждала и през първите 4 месеца на тази година. Скочила и разкриваемостта на престъпленията. Петканов посочи още, че последните социологически проучвания показват рейтинг на полицията 54,7%, но не спомена, че те показват спад на доверието към самия него.

"Вероятно имаме и слабости, престъпност има и тя не е ниска - в рамките на година и половина, две престъпност не може да се премахне, но ние сме я овладели и ограничили", резюмира Петканов. Той увери, че управляващите имат и ресурса, и волята, за да се преборят с престъпността.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?