"Сокотаб" стана инвеститор на годината

Американската компания "Сокотаб" спечели в сряда вечерта наградата "Инвестиция 2004". Досегашната ежегодна награда "Инвеститор на годината", организирана от агенцията за инвестиции, от тази година е заменена с "Инвестиция 2004", чийто главен организатор е министерството на икономиката.

Наградата на "Сокотаб" бе връчена от премиера Симеон Сакскобургготски.

За първи път тази година се раздават още две награди -за инвестиция в малки и средни предприятия и за инвестиции в туризма. Те бяха спечелени съответно от дружествата "Арексим" и "Юлен".

Претенденти за призовете в трите категории бяха 10 фирми. За нова инвестиция се състезаваха "Сокотаб", "Линднер", "Миролио" и "Петреко". За вложение в малкия и среден бизнес конкуренти на "Арексим" бяха "Елиа" и "Алуком", а в областта на туризма "Юлен" се състезаваше със"SPA Девин" и с "Албена".

Победителят "Сокотаб" получи отличието за откритата в края на март т.г. фабрика за преработка на ориенталски тютюн край пловдивското село Радиново, която е най-голямата в света за този вид тютюни. Инвестицията на американската фирма е 30 млн. евро, постоянно заетите във фабриката са 170 души, а още 1000 се наемат сезонно за преработка на суровината.

Смолянската фирма "Арексим" произвежда пластмасови детайли и инструментална екипировка за тях. Фирмата инвестира 6.4 млн.евро в новата си производствена база в Смолян, открита тази година. Базата, в която работят 255 души, отговаря на европейските стандарти за опазване на околната среда и условия на труд.

Фирма "Юлен"е наградена за инвестициите си в зимния курорт Банско, продължили и през тази година с изграждането на два четириседалкови лифта и нова инсталация за изкуствен сняг. Фирмата инвестира и в две нови скиписти, зона за екстремни зимни спортове и в две нови заведения. Общата инвестиция за годината е 25 млн. лв.

В приветствието си по време на церемонията вицепремиерът и министър на икономиката Лидия Шулева отбеляза, че от юли 2001 г. до септември 2004 г.

България е привлякла 4 милиарда и 20 милиона долара преки чуждестранни инвестиции, което е с близо 100 милиона долара повече в сравнение с периода от началото на 1992 г. до юли 2001 година. Тя посочи, че общият обем на инвестициите от януари до септември 2004 г. е 3.402 млрд. долара. От тях 65 процента се падат на вътрешните инвестиции.

По-рано в сряда Агенцията за инвестиции разпространи анализ за чуждите вложения, направени в страната през годината. Според него 30% от инвестициите в Югоизточна Европа отиват в България.

В края на годината се очаква преките чужди инвестиции в страната да достигнат 2 млрд. евро. С този резултат 2004 година се очертава да бъде годината с най-много привлечени преки вложения. Миналата година те бяха 1,08 млрд. евро или 1,419 млрд. долара.

За деветмесечието на 2004 г. лидер сред инвеститорите е Австрия с 492,5 млн. евро, следвана от Холандия със 166,8 млн. евро и Гърция - със 103,5 млн. евро.

От началото на годината стартираха три големи инвестиционни проекта, напомниха от Агенцията за инвестиции.

През април бе сложено началото на изграждането на "Цанков камък" в община Девин - съвместен проект на България и Австрия на стойност 200 млн. евро.

Месец по-късно тръгна изпълнението на проекта на холандската фирма Royal Frans Maas Group в София. Компанията инвестира 15 млн. евро в промишлената зона на Гара Искър за изграждането на логистичен терминал. Това е най-голямата инвестиция "на зелено" на холандския концерн в Източна Европа.

През юли официално бе направена първата копка на заводите за стъкло край Търговище. Турската фирма "Шишеджам" ще построи у нас първата поточна линия за плоско стъкло на Балканския полуостров. Инвестиционният проект е за 160 млн. долара. От тях 100 млн. долара ще бъдат вложени в мощности за производство на фино стъкло, а 60 млн. долара - за стъклени изделия.

Споделяне

Още от Бизнес