Соларен самолет излетя на околосветско пътешествие от Абу Даби

Швейцарски самолет, захранван със слънчева енергия, излетя в понеделник от Абу Даби, поставяйки началото на първия опит за полет около света без използване на гориво, съобщиха световните агенции.

Очаква се полетът да приключи в средата на 2015 г., изминавайки 35000-километров маршрут през различни градове като Мускат в Оман, Ахмедабад и Варанаси в Индия, Мандалей в Мианмар, Чонкгинг и Нанкинг в Китай, както и Хаваи, Финикс и Ню Йорк в САЩ, преди да прекоси Атлантическия океан обратно към Абу Даби.

Най-голямото предизвикателство в това пътешествие се очертава непрекъснатият полет от пет денонощия, в голяма част от тях през Тихия океан от Китай до Хаваи. Самолетът, захранван от 17248 соларни клетки, ще се издига до височини от близо 10000 метра през деня, зареждайки напълно батериите си, за да може полетът да продължи и през нощта.

Самолетът е управляван от основателя на проекта "Слънчев импулс" (Solar Impulse) Андре Боршберг, който ще се редува зад руля с другия основател Бертран Пикар по време на
пътуването.

Двамата вече имат голям опит в подобни пътувания. От 2010 година Пикар и Боршберг поставят осем международни авиационни рекорда, включително за времетраене, височина и прелетяно разстояние, прекосявайки заедно Европа, Северна Африка и САЩ в прототипен самолет, задвижван само от слънчева енергия.

Самолетът "Слънчев импулс 2" е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 метра - повече от този на "Боинг 747" (Boeing 747), но теглото му е почти колкото на кола - около 2300 килограма.

В проекта участва и световната енергийна компания АББ, която през 2014  г. сформира със "Слънчев импулс" иновативен технологичен съюз, за да развиват споделяната от двете компании визия за намаляване на консумацията на ресурси и увеличаване на употребата на възобновяема енергия.

“AББ се гордее с иновативния си технологичен съюз със "Солар Импулс", както и с това, че ще придружава първия околосветски полет, задвижван от слънцето,” сподели главният изпълнителен директор на АББ Улрих Шписхофер.

“Когато говорим за чисти технологии за света, това не е мечта, а реалност. АББ въвежда тези технологии на пазара и вече е спестила енергия, еквивалентна на потреблението на милиони домакинства,” заяви единият от пилотите Бертран Пикар, който бе част от първия екип, обиколил света в балон през 1999 година.

Според другия летец Андре Боршберг "технологиите се променят с много по-бързи темпове, отколкото сме могли да си представим някога.

Споделяне

Още от Свят