Соларни електроцентрали съдят държавата

Компаниите от Българската фотоволтаична асоциация ще искат да им бъдат възстановени парите, които енергийният регулатор им е събирал в продължение на около година под формата на цена за присъединяване - така наречената такса достъп, пише "Сега".

Преди дни Върховният административен съд окончателно се произнесе, че таксата, която действа от миналия септември, е незаконна и ДКЕВР неправомерно е събирала пари от ВЕИ фирмите.

"Поискали сме юридическо становище, за да решим какъв ход да предприемем и да търсим правата си по съдебен път. Става въпрос за около 300 млн. лв., които ДКЕВР постановила да се събират от ВЕИ централите, за да ги присъедини. В момента изчакваме и становището на самата комисия, която все още се запознава с окончателното решение на ВАС", каза шефът на асоциацията Никола Газдов.

В момента таксата се събира от трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН по разпореждане на ДКЕВР, като част от парите отиват в НЕК.

Такса достъп бе атакувана многократно от производителите на зелен ток. Налагането ѝ отприщи поредица от протести и доведе до образуване на дело във Върховния административен съд (ВАС). Основният мотив на фирмите бе, че новата цена е определена несправедливо и "изяжда" около 40% от приходите им.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес