Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

“Соларни покриви“ и “умни мрежи“ ще изпълнят по-ефективно ВЕИ-целите

22 коментара
“Соларни покриви“ и “умни мрежи“ ще изпълнят по-ефективно ВЕИ-целите

Инвестиции в соларни покриви и умни мрежи за балансиране и управление на преноса и потреблението на енергия ще изпълнят по-ефективно приетите европейски цели на България за дял от 16 на сто потребление на енергия от вятър, слънце, вода и биогорива до 2020 г. Това стана ясно в четвъртък по време на дискусия за проблемите пред проектите за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) у нас, организирана от в. "Пари".

Разходите за монтиране на ВЕИ-инсталации до 30 киловолта да се покриват 60 на сто от Фонда за енергийна ефективност, предложи бившият член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Пламен Денчев пред форума. По думите му това е верният път за развитие на технологиите за екологично производство на енергия.

Поставянето на соларни панели върху покривите на сградите е по-ефективният начин в сравнение с изграждането на ВЕИ-електроцентрали, тъй като произведената енергия влиза директно в дома, няма разходи за пренос и за разпределение, които формират между 50 и 70 на сто от цената на енергията, посочи Денчев.

По думите му така ще се спестят и огромни разходи за развитие на мрежата на “Националната електрическа компания“ (НЕК) и на електроразпределителните предприятия (ЕРП) и съответно крайните цени на електроенергията ще растат с по-бавен темп.

Той също така коментира, че трябва да се промени механизмът за определяне на тарифата за енергията от възобновяеми източници, като се фиксира базисна цена и надбавки според вида на използвания източник за производството. Това е работещ механизъм само при наличието на борса за търговия с електроенергия, добави той.

Намеренията на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков са до средата на 2011 г. такава да има у нас, макар че още концепцията не е съобщавана и не е ясно дали действително може да се организира в толкова кратки срокове.

Денчев коментира още, че въвеждането на “умни“ мрежи за преноса на електроенергия ще доведе до сериозно намаляване на крайното потребление. То, според евроизискванията, до 2020 г. трябва да се свие с 20 на сто. “Умните мрежи обаче се нуждаят от умни потребители, които разбират, че икономиите в потреблението не стават с ниски цени“, каза бившият член на ДКЕВР, която редовно е обвинявана от снабдителите ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, че изкуствено задържа цените на тока, което не стимулира бита да си прави сметката в ползването на електроенергия и затова страната ни е на първите места по енергоемкост.

Фиксирана изкупна цена неутрализира ефекта на депозита за включване в мрежата

Денчев и останалите участници във форума постигнаха консенсус по намерението на правителството да фиксира изкупната цена на произвеждания ток от слънчеви и вятърни централи. Поправки в закона за ВЕИ, които ще се внесат за разглеждане в парламента пред декември, предвиждат определената в момента от ДКЕВР цена за изкупуване на електроенергията от фотоволтаични централи да остане същата за период от 25 години, а за вятърните централи – за 15 години напред.

Досега регулаторът определяше ежегодни цени, като всеки път ги намаляваше с по 5 процента, срещу което неведнъж са протестирали инвеститори. Мотивът им е, че така не могат да си гарантират възвращаемостта на проекта и съответно банките не желаят да ги финансират.

Депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната икономическа комисия Валентин Николов обаче изрази опасения, че тази гарантирана цена ще запази интереса на голяма част от инвеститорите и практически ще неутрализира ефекта на въвежданите ограничителни мерки за ВЕИ-проектите, които би трябвало да изолират спекулантите в бранша.

Отново бе цитирана статистиката за заявени намерения за изграждане на ВЕИ-мощности за над 13 хил. МВ, от които предварителни договори за присъединяване към енергийната мрежа имат 3700 МВ вятърни мощности и 700 МВ фотоволтаични, при положение, че българската и европейската система могат да понесат не повече от допълнителни около 2200 МВ от ВЕИ.

По думите на Николов с фиксираната цена за дългосрочно изкупуване на тока от вятърни и слънчеви централи за инвеститорите няма да е проблем и внасянето на депозита от 25 хил. евро за МВ, който се предвижда те да плащат на “Електроенергийния системен оператор“ на НЕК, за да може той да изгради мрежата за включване на обектите им.

Тази такса замени предишното намерение на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да има търгове за присъединяване към мрежата, които да се печелят от проектите за ВЕИ-централите предлагащи най-ниски цени.

На този депозит се разчита да отсее спекулативните проекти, но в хода на дискусията стана ясно, че може и да не постигне този ефект.

Ограничаването на такива проекти, за да не се надхвърля капацитетът на българската и европейската енергийна мрежа, може да стане и с ежегодно определян от ДКЕВР лимит за изграждане на ВЕИ-централи, коментира Пламен Денчев.

По думите му така ще има и планиране на инвестициите за мрежа, и по-плавно повишаване на цените на тока с увеличаването на дела на по-скъпата енергия в общия микс от произведени количества от АЕЦ, ТЕЦ, ВЕЦ и вятърни и соларни централи. Такова е и предложението на инвеститорите в бранша.

Вече лицензи и за мощност над 1 МВ

Компаниите с интерес към подобни проекти у нас обаче имаха възражения относно въвеждането на лицензи за строеж на мощности над 1 МВ. Досега такъв се искаше за над 5 МВ, заради което, по думите на Денчев, инвеститорите често изкуствено раздробявали проекта си, представяйки го за отделни мощности под 5 МВ, за да плащат лицензионна такса.

Това обаче пречело на вярната преценка на властите, тъй като накрая ефектът от общите проекти се оказвал съвсем различен, а и НЕК трудно можела да прецени как правилно да разчете развитието на мрежата си.

Шефът на дирекция “Води“ в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Асен Личев коментира, че ще спрат безразборното издаване на разрешителни на бъдещи ВЕЦ-ове за водоползване. Инвеститорите трябва да доказват съвместимостта на техните проекти с приетите планове за управление на четирите речни басейна в страната.

За последните 10 години МОСВ е дало над 800 разрешителни за микро - водни електроцентрали, а от проектите са реализирани само около 100, каза Личев.

Той отбеляза още, че трудно у нас може да се реализират проекти за отопление от геотерламните извори, тъй като те са със сравнително ниска температура, на за да се стимулират все пак такъв тип проекти, вече всеки може да вземе разрешително за такава инвестиция като плати добавка според температурния капацитет на минералния извор.

Според екоексперта раздвижване в тази посока може да се очаква и след Нова година, когато влизи в сила поправката в закона за водите, позволяваща на държавата да отдава неизползваните минерални извори безвъзмездно на кметовете с 20-годишна концесия.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #23
 2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #22
 3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #21
 4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #20
 5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #19
 6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #18
 7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #17
 8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #16
 9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #15
 10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
  #14

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.