Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Соларните централи защитиха тарифната реформа в енергетиката

От ВЕИ сектора напомниха, че единствено и само върху разходите за "зелена енергия“ бизнесът ще ползва разрешена от ЕК държавна помощ

3 коментара
Соларните централи защитиха тарифната реформа в енергетиката

Българската фотоволтаична асоциация подкрепи предприетата от енергийния регулатор реформа в ценообразуването по веригата производство – пренос – разпределение и снабдяване с електроенергия. Решението, което провителството и голяма част от бизнеса оспорват, ще доведе до поскъпване на тока от юли с 2 процента за бита и между 13 и 20 на сто за бизнеса заради увеличението на таксата "задължение към обществото", в която влизат разходите за изкупуване на скъпата енергия от възобновяеми източници и по дългосрочните договори с американските централи.

Срещу двойния ръст на тази такса скочиха предприятията, които заплашиха със стачка от петък, и получиха подкрепата на премиера Бойко Борисов и правителството, което се втурна да търси резерви, които да позволят задържането на цената на тока преди местните избори през октомври.

Смята че, че едната опция да не поскъпне токът е орязването на изкупуваните от нередовните възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) количества ток. Според соларните централи обаче атаката срещу производителите на "зелена енергия“ е популистка, а започнатата от Комисията за енергийно и водно регулиране реформа в тарифирането е правилна.

Асоциацията посочва, че от общата такса "задължение към обществото“, която от юли се предвижда да стане от 19 лв. на 40,21 лв/МВтч, разходът за енергията от възобновяеми източници е 15.92 лв/МВчт, а ако се включат и компенсациите от 2.43 лв. зарази потискани цени в предишни регулаторни периоди, става общо 18.35 лв/МВтч.

Организацията припомня, че в новото ценово решение вече домакинствата и бизнесът ще плащат в еднакъв размер такса "задължение към обществото“ с тази разлика, че битът няма да получи компенсации за изкупуването на зелена енергия, каквато ще се даде на предприятията. "След като правителството обяви своето решение да защити с държавна помощ в най-широк мащаб големия, средния и малък бизнес, практически разходът за "зелена енергия“ става нищожен, защото ще е едва 2.75 лв/МВтч от общата цена "Задължение към обществото“, пише в становище на Българската фотоволтаична асоциация (БФА), разпространено в понеделник.

"Това означава, че 90% от бизнеса на свободния пазар, при обща цена от 102.50 лв/МВтч, ще плаща едва 2.7% от сметката за "зелена енергия“, посочва  организацията.

"Това не може да се случи за домакинствата. По тази причина е важно да се анализира подходът на новото ценово решение, който справедливо определя еднаква цена "задължение към обществото“ за бизнеса и домакинствата (практически я намалява за домакинствата, които досега плащаха по 53 лв/МВч), и оставя възможността на правителството с политически решения, в допустимите от Европейски съюз механизми да защити конкурентоспособността на бизнеса, като същевременно се осигурява достатъчен финансов буфер от над 350 млн. лв., за приемане на решение за мащабна държавна подкрепа за бизнеса", пише в изявлението на слънчевите централи.

Те припомнят, че енергията им вече се изкупува по преференциална тарифа само до определената средногодишна продължителност на работа, която за соларните проекти е до 1250 МВтч годишно. Енергията произведена над тези часове се изкупува по цена на обществения доставчик, която от юли се планира да падне от 125 лв. на 119.87 лв/МВтч.

Практически, на годишна база, това са 80-100 млн. лева намаляване на разходите за възобновяеми източници, посочва БФА и припомня, че отделно НЕК ще получи 226 млн. лв. приходи, очаквани от търговия с парникови емисии до края на 2015 г. До края на ценовия период  -  1 юли 2016 г., постъпленията реално ще бъдат с около 40% повече, защото ще са постъпили и тези от продажбите за първите месеци на следващата година, допълва асоциацията. Тя обръща внимание, че тези средства се предвижда да растат и към 2020 г. да надхвърлят 25 млн. евро, които напълно ще покриват разликата между преференциалната тарифа и цена на електроенергията, произвеждана от ВЕИ на свободния пазар. "Това е механизмът, допустим и препоръчан от ЕС за дългосрочно превръщане на енергията от ВЕИ от бреме за цената на електроенергията в конкурентен участник на енергийния пазар", пишат представителите на соларните централи.

Те допълват, че в ценовото решение на КЕВР не са отбелязани между 50 и 80 млн. лв. годишно приходи, плащани от ВЕИ-тата на НЕК  за балансиране на системата. Те представляват 10-12% от приходите на производителите на "зелена енергия“, съответно постъпват в НЕК, без да се отчитат в ценовия модел.

Така при провеждане на започналата реформа, в предстоящия ценови период НЕК ще получи приходи и спестени разходи за енергията от възобновяеми източници в размер на 406 млн. лв., изчислява БФА. Според асоциацията, именно тези спестени средства дават възможност на правителството за провеждане на активна икономическа политика за насърчаване конкурентноспособността на бизнеса чрез 85% отстъпка от компонентата "възобновяеми източници“.

"Необяснима е тежката спекулация, която се провежда публично относно "тежестта на зелената енергия“, при наличието на всички числа, както и на факта, че единствено и само върху разходите за "зелена енергия“ бизнесът ще ползва разрешена от ЕК държавна помощ", пише в становището.

"В света протича соларна революция, в България популизмът и неграмотността превърнаха соларната енергия в мръсна дума. Слънчевата енергия, попадаща на Земята, е 10 000 пъти повече от цялата консумация на човечеството днес. В следващите 20-25 години соларната енергия ще бъде основната енергия в световната икономика с развитието на системите за съхранение на енергия и "умните мрежи". България е лидер в Европейския съюз по ръст на емисиите въглероден диоксид през 2014 г ( Евростат) със 7.1% за една година, в други държави от ЕС обаче има спад на вредните емисии, като най-силен е той в Словакия – 14,1%, Дания – 10.7%, Словения – 9.1%, Великобритания – 8.7%, и Франция – 8.2%. Над 80 на сто от населението на България е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици над допустимите норми, което е от два до три пъти повече в сравнение със средните нива за Европа - 22 - 42%, заради което ЕК съди България в Съда на Европейския съюз", посочват още от организацията.

Тя припомня, че единствената държавна топлоелектрическа централа в България - ТЕЦ "Марица Изток 2", е първенец в Европа по замърсяване на въздуха и нанесени щети на здравето на хората и на околната среда, според доклад на Европейската агенция по околна среда.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Ко тана?!?! Др. Бисеров дей йе? Доде ли?

 2. Oanis
  #2

  Тези са най-голямите лапачи от народната пара. От всичките тези да се изкупува тока само при нужда.

 3. Илиев Пешо
  #1

  'такса "задължение към обществото“' Много лицемерно название на таксата "преференциална цена". Когато почнат да работят без заместващи мощности поне 80% от времето през годината и то на не-префернциални цени, тогава ще стават за нещо реално.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.