Соларният проект на AES щял да оскъпи тока с 50-100 млн. лв. годишно

Проектът на американската компания AES за изграждане на слънчева централа в България ще прибави между 50 и 100 млн. лв. годишно към сметките за ток, изчисли министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в петък.

Инвестиционните намерения на енергийния гигант за построяване на соларен парк за 400 млн. долара край Силистра бяха представени преди два дни от посланика на САЩ Джеймс Урлик, който упрекна правителството, че повече от година бави отговора си за реализацията на проекта.

Темата за централата с мощност от 80 мегавата бе повдигната отново от американския дипломат в петък.

“Става дума за факта, че ако искаш да привлечеш инвеститори в който и да било сектор, на мен ми се струва, че една година е твърде дълъг период от време за даване на разрешение“, заяви Уорлик.

“Не правителството, а AES бавят проекта си, защото искат от нас да променим законодателството си за определяне на цените на електроенергията от ВЕИ. Що за логика!?“, възкликна в отговор министърът.

“Аз съм приятел на руснаците, на американците, на гърците, на катарците, на канадците, въобще на всички с интереси в българската енергетика, но най съм приятел на българския потребител“, заяви Трайков в стила на прекия си началник Бойко Борисов.

“И когато някой дойде и поиска да се прибавят още 100 млн. лв. към сметките за ток, аз не съм съгласен“, отсече министърът, който само преди дни бе похвален от премиера, че е станал по-решителен в действията си и по-специално в газовите преговори с руснаците..

Претенцията на американците за реализацията на инвестицията им е да се промени ценообразуването на тока, произведен от възобновяеми енергийни източници, което в момента позволява на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да намалява с около 5 процента годишно цената на тока от соларни електроцентрали.

Според AES и посланик Уорлик така не може да се гарантира сигурност на инвестицията. Те настояват за фиксирана цена за продажба на тока им за целия 25-годишен период, предвиждан от законодателството за преференциално изкупуване на количествата енергия от слънце.

В действителност намеренията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма са именно за въвеждане на фиксирани цени на произведената от възобновяеми източници енергия, както Mediapool писа и Трайков сега потвърди.

“Аз съм за фиксираните цени за вход на ВЕИ-проектите в енергийната мрежа, защото не искаме да се търсят кратки пътища за реализацията на инвестиционните намерения в тази област“, заяви министърът.

“С предвидените поправки в Закона за възобновяемите енергийни източници възможността за държавна субсидия за цените на този вид енергия ще се дава на конкурентна основа“, каза той.

“Ако в момента цената на енергията от слънце е 750 лв. за мегаватчас и има блъсканица като в автобус от желаещи да получат тази цена, ако я свалим на 500 лв., те ще са пет пъти по-малко. Това е начинът, а не всеки да идва с посланика си, да ми говори за проекта си“, възмути се Трайков.

Той допълни, че много ВЕИ-инвеститори искат среща с него, но се срещнал с AES и Уорлик защото компанията е от най-големите световни енергийни играчи.

Той обаче призна, че инвеститорите имат известно право да негодуват от сегашния начин за определяне на цените на тока от възобновяеми източници, тъй като така действително съответният проект ставал трудно банкируем.

“При твърда цена никой няма да може да се оплаче от това, че не може да си предвиди приходите“, заяви Трайков, който преди това говори за хидропроекта “Горна Арда“. “Този проект ще стане без Елдорадото фотоволтаици и без редът от сметката за “зелена“ енергия от 3 лв. да стане 10 лв.“, заяви министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?