Солени глоби за изпреварен снегорин и летни гуми през зимата иска Павлова

Солени глоби за изпреварен снегорин и летни гуми през зимата иска Павлова

Драстични глоби за шофьорите, които карат през зимата с летни гуми и изпреварвайки снегорините пречат на работата им и на движението по пътя, искат министерствата на вътрешните работи и на регионалното развитие. Това съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова в петък пред журналисти.

Поводът са недисциплинирани тираджии и шофьори, които в четвъртък при разчистването на снега в блокираната североизточна част на страната, не изпълнили разпоредбите на полицията и тръгнали да минават по затворен за почистване от преспите път.

Някои от пътищата не са се виждали заради снежната виелица, придружена с ураганен вятър. Полицай с риск за живота си отклонявал движението, когато кола минала през краката му и малко след това се озовала в полето. Препускащ в снежната виелица ТИР пък задминал снегорина, въпреки че пътят не се виждал и така блокирал движението, описа драматично обстановка Лазар Лазаров, председател на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”.

“Видяхте, в Сърбия глобиха наш тир с 13 000 лв. за това, че блокира движението на магистралата, понеже кара с летни гуми, а ние наказахме вчерашния нарушител с порицание и дори за наша сметка се наложи после да го теглим”, каза Лазаров.

“За това съм се разпоредил – един снегорин стои напречно на пътя, докато другите го чистят, за да няма произшествия от недисциплинирани водачи”, допълни Лазаров. Според него санкцията за неизпълнение на разпореждане на органите на реда трябва да бъде най-малко 5000 лв.

Сега Законът за пътищата "за дейности, предизвикващи прекъсване, отклоняване или спиране на движението” санкцията е от 100 до 1000 лв.

Според министър Павлова новите санкции най-вероятно ще влязат в сила от следващата година, защото в момента се подготвят.

Споделяне

Още от България