Солени глоби за производители на масло с растителни мазнини

Солени глоби за производители на масло с растителни мазнини

Максимални глоби ще получат трима производители на масло, които с влагали растителни мазнини в продуктите си и така са мамили клиентите си, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в четвъртък.

Последните лабораторни изпитвания по официален контрол са установили повторно нарушение на един от производителите от началото на годината. За такива случаи Законът за храните предвижда максимална санкция от 6 хиляди лева, посочват от БАБХ.

На други двама производители ще бъдат наложени глоби от по 4 хил. лв. Всички несъответстващи партиди ще бъдат изтеглени от пазара и етикетите им ще бъдат подменени с такива, указващи, че става дума за "имитиращи продукти". Предприятията, за които са установени нарушенията, ще бъдат подложени на засилен мониторинг.

От БАБХ посочват, че от началото на 2015 г. са изследвани 37 проби на млечни продукти за наличие на растителни мазнини. Лабораторните резултати са показали нерегламентирано влагане на растителни мазнини в 5 от тях.

Това означава , че продуктът не може да бъде с етикет "масло". Според действащото законодателство това не е опасен продукт, но подвежда потребителя, уточняват от агенцията.

Преди дни асоциацията "Активни потребители" оповести собствено лабораторно изследване на десет продукта, предлагани като "масло", установило, че в някои от тях има немлечни мазнини, а също и голямо количество вода.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?