Соломон Паси: България обича да е шпионирана от Русия

Страната ни влезе в "натовския Шенген", смята бившият външен министър

Соломон Паси: България обича да е шпионирана от Русия

"Имам чувството, че нашите власти, пък и има такова обществено мнение, обичат руския шпионаж. Обичат България да бъде шпионирана от Москва. Има една такава любов." Това заяви бившият външен министър Соломон Паси пред Нова телевизия.

Според него руският шпионаж у нас не е случайност, а "добре планирана мащабна, глобална операция".

Паси смята, че Путин е благодарен на България за това, че страната ни пуска руските самолети с руско оръжие да отиват в Сърбия.

Той припомни, че в Ниш, съвсем близо до българо-сръбската граница, е най-голямата шпионска централа на Русия.

Според Паси изгонването на дипломати е пинг-понг. Той изтъкна, че Тодор Живков е бил обвиняван за много свои действия, но и досега малцина го обвиняват за политиката на "снишаване".

"Политиката на снишаването влезе в българското ДНК. Това виждаме с прелитането на руските самолети и с този "Турски поток". Той е много сериозен проблем за България", смята Паси.

Според него вместо да диверсифицираме доставките на газ, ние даваме още един източник на Русия. "Добре е да са повече и различни тръби, но те са повече и еднакви", каза Паси.

Той вижда ролята на НАТО в това да направи така, че нейните членове да не воюват помежду си, а не да регулира отношенията между тях.

"Няма война между членки на НАТО. Няма машабна война в Европа, няма мащабна война в рамките на НАТО. Няма страна членка на НАТО, нападната от друга държава. САЩ бяха нападнати от терористи, но не и от друга държава", каза Паси.

Той допълни, че за НАТО Китай е предизвикателство най-вече с изграждането на 5G мрежата. "Китай се превръща в смарт противник", посочи Паси.

Русия трови Скрипал, Гебрев, намесва се в "Брекзит" и Каталуня, подкрепя Льо Пен във Франция, заяви Паси.

"Зад всичко това е президентът Путин. Китай има смарт поведение, интелигентно поведение. Той планира да проникне в Запада чрез 5G мрежата, това е дългосрочно опасен подход", каза бившият външен министър.

Паси определи като добра новина факта, че България е влязла в клуб 2% на държавите в НАТО, които отделят 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

"Това бяха държавите, поканени от Тръмп на обяд по повод това, че са постигнали целта 2% от БВП. Това е нещо като натовския Шенген. Ще се вземат важни решения занапред и България е влязла в тази ексклузивна група. Аз не хваля правителства за щяло и нещяло, но този път трябва да се отдаде значимото на тези, които направиха сделката за F-16", каза още Паси.

"Никой не ни пречи да произвеждаме и да продаваме. Това е много благородна кауза. Атлантическият клуб неведнъж е подкрепял военната индустрия в България, защото ние сме били и отново можем да се превърнем в износител на такава продукция. Военните разходи са част от отбраната, а не част от социалните придобивки. Това го прави всяка държава. В НАТО работи член 5, който казва, че ако една държава е нападната, това означава, че всички държави са нападнати и те като един оказват защита на тази държава. Всъщност това, което в лондонската среща се очерта, е, че най-голямата заплаха за НАТО се очертава президентът Путин, той се приравнява към терористичната заплаха. За това беше казано, че трябва НАТО към Русия да се отнесе с масивна отбрана и диалог", коментира още Паси срещата на НАТО в Лондон.

Споделяне

Още от България