Соломон Паси: Да продадем АЕЦ "Белене" на Тръмп

Борисов да поиска също Trump Tower в България, както и президентът да снима филм за Оскар в киноцентъра Бояна

Соломон Паси: Да продадем АЕЦ "Белене" на Тръмп

С наближаването на визитата на премиера Бойко Борисов във Вашингтон, бившият външен министър Соломон Паси обогатява списъка си с възможни български поръчки към САЩ и респективно към президента Доналд Тръмп.

Визитата на Борисов в САЩ идва като отговор за покупката на изтребителите F-16, това е знак на благодарност за свършеното, заяви шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси в неделя пред бТВ.

По думите му, чрез темата за изтребителите F-16 се повдига и въпроса за сферата сътрудничество в сферата на космонавтиката, авиокосмическата област както и възможност за участие в проекти на НАСА.

Соломон Паси повтори идеята си, изложена в началото на седмицата пред БНТ, че ако той е бил премиер, щял да предложи на Тръмп да изпрати един български космонавт до Луната. Паси допълни, че той не би отказал.

Друг казус, който може да се разисква, е засилването на взаимоотношенията в областта на отбраната, а с оглед стартирането на 5G мрежата в Китай, страната ни трябва да търси сътрудничество със Съединените щати в посока изграждане на 5G мрежа, препоръча още Соломон Паси.

Според него при достатъчно въображение, може да се предложи на САЩ да купят остров Белене и АЕЦ "Белене", което може да доведе до мащабни изследвания в областта на ядрената сфера, водеща до постижения с Нобелови награди.

Тръмп е нестандартен президент и могат да бъдат поискани нестандартни неща, отбеляза той. Изтъкна още, че като киноартист можем също така да предложим на Тръмп да дойде да снима в Бояна филм, който се подготвя да спечели Оскар.

Може да се поиска от Тръмп да построи Trump Tower в България или пък едно голф игрище, защото той е нестандартен президент, подчерта Паси, допълвайки каталога с оферти.

Премиерът Бойко Борисов ще бъде приет в Белия дом на 25 ноември.

 

За широко коментираните кадри, на които премиерът Бойко Борисов прегръща посланичката на САЩ у нас Херо Мустафа, Соломон Паси каза: "След като американската страна не е реагирала, значи няма преминаване на границата. Американците също имат президент с нетрадиционен протокол, така че те са свикнали с протоколна свобода. Нека да видим какво ще се случи в Америка - дали това ще бъде визита със снимка за спомен или пълнокръвна визита с добре напълнена кошница. Протоколът е нещо като котката - няма значение дали е черна или бяла, важното е да лови мишки".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?