Соломон Паси на посещение в Грузия, Азербайджан и Армения

Външният министър Соломон Паси замина на посещение в Грузия, Азербайджан и Армения в качеството си на председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в момент, когато Тбилиси и Москва си отправиха взаимни предупреждения за ненамеса на сила по повод кризата с Аджария.

В отговор на въпрос Паси потвърди, че въздушното пространство над Грузия наистина в момента е затворено, но българската делегация е във връзка с грузинското ръководство, което ще осигури кацане на самолета.

Специално за България Кавказкият регион е от особено значение, заяви Паси и каза, че лед като приключи петото разширение на ЕС, което включва България и Румъния, е естествено ЕС да обърне поглед към най-близките си съседи. А най-близките съседи и евентуални кандидати за ЕС в близкото десетилетие се очаква да дойдат от Кавказкия регион, каза министърът. "За нас положението в Кавказкия регион и Черноморския басейн е от особена важност и точно затова освен като председатели на ОССЕ сме заинтересовани и като страна от стабилност в региона", допълни той.

Основната цел на визитата е да се осигури възможност и да се даде подкрепа на Грузия за провеждане на демократични и свободни избори на 28 март, след като подобни избори бяха успешно проведени за президент, каза Паси. В Азербайджан през есента на 2004 г. се очакват местни избори и целта на ОССЕ е наистина да стимулира и там провеждането на демократични избори.

Централните проблеми в Грузия са свързани с трите конфликта - в Южна Осетия, Абхазия и Аджария. И трите са свързани с Русия, която контролира отцепилите се райони.

"Целта ни е да стимулираме спокойна обстановка в Грузия, в рамките на която не само да се проведат успешни избори, но и да се даде тласък на развитието на демократичните институции", каза Паси. В Азербайджан конкретният и най-болезнен проблем е проблемът Нагорни Карабах, както и развитието на демокрацията в тази страна.

Предвидени са срещи и с лидери на азерските бежанци, които в момента се намират в Армения и с лидера на Нагорни Карабах Аркадий Мокасян. В Армения също Нагорни Карабах е основният проблем, посочи Соломон Паси. "Основната ни цел, като представители на ОССЕ е да стимулираме диалога между Армения и Азербайджан. Без диалог няма да бъде постигнат мир в този район, а в този момент не мога да кажа, че диалогът между двете страни е в много напреднала фаза", допълни той.

Споделяне

Още от Свят