Соломон Паси: Не правя партия, а нещо "много по-голямо"

Бившият министър посредничил за "мощна холандска инвестиция" за национален стадион, но кабинетът я отклонил

Соломон Паси, Снимка: БГНЕС

Няма да правя партия, но смятам, че на основата на НДСВ може да се изгради нещо много по-голямо, заяви Соломон Паси, външен министър от кабинета "Сакскобургготски". Опровергавайки слуховете, че се е заел с поредния партиен проект, той поясни в понеделник пред БНР, че идеята е да се формулира "управленска програма, която да включва преди всичко икономическото развитие, след това позициониране в ЕС и НАТО и позиционирането си с големите фактори в света".

"Аз съм член на НДСВ и никога не съм напускал НДСВ", декларира Паси, като се изказа песимистично за гражданския проект на Меглена Кунева, към който се присъединиха Даниел Вълчев, Николай Василев и други фигури от НДСВ.

Той посочи, че предлаганата управленска програма е "универсална" и в нея могат да се включат всички, но към момента "посветени" в проекта са съпругата му Гергана, председателят на НДСВ Христина Христова и СДС.

Идеите, които имам за управление на държавата, ще ги предложа на всички, които искат да работят върху тях, като съвсем естествено е да започна с НДСВ, където има един знаменит екип, допълни Паси.

Той на няколко пъти отказа да каже по какъв начин СДС фигурира в проекта, но в крайна сметка уточни, че като съосновател на СДС предложил на сините да се включат.

Според него е притеснително, че след януари 2007 г., откакто влязохме в Европейския съюз, България не е формулирала нито един стратегически приоритет.

С членството ни в ЕС и НАТО имаме два инструмента, които могат да се използват по два различни начина, каза той. Единият инструмент е като мотика - ти с мотика можеш да копаеш, но мотиката можеш и да я настъпваш. " В този момент ние много повече настъпваме мотиката, отколкото да копаем с нея и аз мисля, че е крайно време това да бъде променено", каза Паси.

По думите му приоритетът в икономическото развитие на България трябва да е членството ѝ в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), известна като клуб на водещите икономики в света.

България в момента е в безпътица в международен план. "Ние се движим на международния терен като слепец в мъгла и как няма да е така, като лично министър-председателят заяви, че правим каквото каже Меркел. Хубаво, г-жа Меркел е много добър канцлер на Германия, обаче на нея й се плаща заплатата, за да управлява Германия, не ѝ се плаща да управлява България. Не става така тази работа. Ние имаме един истински компетентен външен министър, с истински компетентни дипломати под него, но някак си това министерство е забутано в ъгъла. Например темата Шенген. Кой взима решенията по темата Шенген? Нямам идея. Външният министър ли е, вътрешният ли е, министър-председателят ли е - нещата опират в Холандия. Нещото, което трябва да разбере всяко правителство, което управлява България, е, че в политиката всичко е политика. Не можеш да кажеш - това е технология", заяви бившият външен министър.

Стана ясно, че той ударил на камък в опита си посредничи в една сериозна бизнес сделка по привличането в България на "мощна холандска инвестиция", която да "подейства като посредник в отношенията" с Хага, която наложи вето на челнството ни в Шенген.

"Опитахме се, докарахме тук, като видяхме, че правителството иска да строи нов стадион в София, докарахме, имаме едно уникално ноу-хау, уникално... ноу-хауто на арена "Амстердам", това е стадионът на "Аякс", най-печелившият стадион в света. Те имат ноу-хау за управление и мениджмънт на стадиони. И докарахме ги, срещнахме ги с всички отговорни фактори още преди президентските избори. Казаха "чакайте, чакайте да минат президентските избори, ще се върнем към вас". Хората така и бяха също забравени и оставени в небитието", съобщи Соломон Паси.

Соломон Паси отбеляза, че България няма абсолютно никакви приоритети и в отношенията си със Съединените щати. Това според него проличало и при визитата на Хилари Клинтън в София.

"Ние със Съединените щати сме участвали в последните 22 години в 5 войни и сме освободили 5 народа. Това са народите на Кувейт, на Косово, на Афганистан, на Ирак и на Либия. Това са нашите най-големи съюзници и е много естествено от най-големите си съюзници ти да поискаш най-големите неща. Да поискаш инвестиции в ядрената енергетика, да поискаш...българско участие в космическата програма на САЩ или българско участие в изграждането на високотехонологичния проект F35 на САЩ. Това са големи, мащабни проекти, които си струва да бъдат поискани. Ние и това не поискахме от САЩ. Ако искате, добре, да речем, те са ни съюзници, срам го е правителството да си поиска нещо от САЩ. Ами, добре, поискайте нещо от Русия", продължи Соломон Паси.

"Виждате, отношенията с Русия се намират горе-долу в аналогичен батак, въпреки че завещахме едни абсолютно прекрасни, процъфтяващи отношения между България и Русия през 2005 г. ", каза бившият външен министър. Той не е доволен от сегашните отношения с Русия: "Всичко това идва оттам, че ние нямаме приоритети. Ние нямаме първо искане, второ искане и трето искане", каза Соломон Паси.

"В момента нашата държава се управлява малко както се управлява пожарна команда...Днес има пожар тук, пращаме пожарните там, утре има пожар там, пращаме пожарните там. Да се гасят пожари е нещо много хубаво и важно, и необходимо, обаче извън това трябва да има и една положителна програма за изграждане на държавата, трябва да има някакви предсказуеми и предвидими неща. Трябва да има далечни хоризонти, какъвто беше например хоризонтът членство в ЕС и НАТО", заключи Паси, който е председател на Атлантическия клуб в България.

Той предупреди, че решенията се вземат предимно въз основа на това "ще се харесаме ли довечера, когато ни гледат по телевизията".

"Това, което се случва в България, превръща България в една бъдеща Гърция и гърците в момента не могат да попитат кои са виновниците за нашето днешно състояние, но българите днес могат да си кажат искаме ли ние нашите деца да живеят в една опустошена България, или искаме те да живеят в една държава, която се води известно накъде и ясно от кого", каза Паси.

"Случващото се в България в момента не ми дава спокойствието да си управлявам Атлантическия клуб и да мисля за глобални въпроси", оплака се той.

Запитан дали мисли за предстоящите парламентарни избори, Паси отговори: "Ами, за съжаление и това се налага да ми се струпа в дневния ред. Не че си мечтая за това, но по някой път човек има един дълг, от който не може да избяга - дълг, който е наследил от историята си, и дълг, който има и към децата си."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?