Соломон Паси отива сам в Ирак в понеделник

Министърът на външните работи Соломон Паси отива на еднодневно посещение в Ирак в понеделник, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Целта на посещението е Паси да обсъди българското участие в стабилизирането и възстановяването на страната, става ясно от съобщението. Заедно с него към Ирак летят заместникът му Иван Петков и зам.-министъра на икономиката Радослав Бозаджиев. В делегацията ще бъде и шефът на групата за приятелство с Ирак и депутат от НДСВ Тодор Костурски.

Преди около месец министърът на отбраната Николай Свинаров също анонсира, че планира пътуване за Багдад. Обявената цел на визитата бе инспекция на българския контингент, който е част от многонационалните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак.

От думите на Свинаров тогава стана ясно, че според предварителните планове посещението му ще бъде съвместно със Соломон Паси. Като прогнозен срок за визитата министърът на отбраната обаче определи месец септември.

Засега не е ясно защо от МВнР са изтеглили визитата на Паси за по-ранен период. В момента Свинаров е в отпуск.

По-късно в петък Дарик радио предаде, че посещението на външния министър в понеделник в Ирак не е сигурно, защото обстановката там била крайно нестабилна. Това станало ясно от изявление на министъра по време на визитата му в черноморския град Царево.

Външният министър очаква да бъде приет в Багдад от ръководителя на Временната коалиционна власт посланик Пол Бремър. Паси ще се срещне със специалния пратеник на премиера на Великобритания в страната - Дейвид Ричмънд, с ръководителя на Управителния комитет на иракското външно министерство Гассан Мухсен, с координатора по хуманитарната помощ на ООН за Ирак Рамиро Лопес да Силва и с апостолическия нунций.

Външният министър ще връчи и хуманитарна помощ във вид на медикаменти и медицински консумативи.

Споделяне

Още от България