Соломон Паси поиска България да възроди космическата си слава

Президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси обяви, че България трябва да възроди космическата си слава.

"България е държава със стара космическа слава, шестата в света космическа държава. Желанието ни е да вложим усилията си във възраждането на старата космическа слава на България и извеждането ѝ на една нова орбита", заяви Паси при представянето на проекта "България и космическото право - поглед в бъдещето" на Атлантическия клуб.

Според Паси членството в ЕС дава възможност със сравнително по-скромни вложения, включително финансови, да се постигнат много по-големи колективни резултати.

Бившият външен министър каза, че космосът има нужда от регулация. По думите му космосът става едно все по-натоварено пространство, като в момента там има около 5 500 000 кг космически боклуци. Прохожда и бизнесът на космическия туризъм. Военното присъствие в космоса се увеличава и все повече ще се увеличава в бъдеще, каза още Паси.

"Крайно необходимо е обединение на усилията на големите космически сили в космоса, защото физиците много добре знаят, че не трябва да се изключва сценарий, при който на човечеството да му се наложи да се бори с астероиди и др. звездни тела, които могат да застрашат Земята", каза още Соломон Паси, цитиран от БТА.

Той каза още, че от Европейската космическа агенция, "към която ние убедено смятаме, че България трябва да се присъедини", към момента има 18 страни-членки.

Споделяне

Още от България