Соломон Паси получил подкрепа от САЩ за шефския пост в НАТО

Соломон Паси получил подкрепа от САЩ за шефския пост в НАТО

Соломон Паси, който миналия месец бе номиниран от българското правителство за генерален секретар на НАТО, заяви, че в "САЩ гледат на българската кандидатура много сериозно".

В понеделник той коментира в Русе резултатите от посещението във Вашингтон, откъдето сигналите за неговата кандидатура били положителни и той се върнал в София много "по-оптимистично настроен", предаде БТА.

Бившият външен министър и настоящ депутат от НДСВ и председател на външната комисия в парламента е имал разговори в Държавния департамент на САЩ, в Пентагона, в Съвета за национална сигурност и други институции.

Паси каза, че "се намира в много по-различна позиция от другите кандидати за поста на ръководител на Алианса, тъй като единствен не е член на правителство".

"Аз имам опит, натрупан в правителството на НДСВ и 10 години в Атлантическия клуб, и бих се справил със задачите в НАТО", увери той.

По думите му сегашният имидж на НАТО не съответства на извършените дела и това е крайно несправедливо. Той посочи, че ако бъде избран за генерален секретар, ще работи и за задълбочаване на отношенията между НАТО и ЕС.

Соломон Паси подкрепи позицията на САЩ, които настояват страните членки на НАТО да засилят участието си в Афганистан. Мисията в тази страна е "пробен камък за успехите на Алианса", каза Паси.

В момента това е спорен въпрос между Вашингтон и европейските му партньори, някои от които нямат желание да изпращат повече войски и да заделят ресурси за мисията в Афганистан, която обаче е приоритет на новия американски президент Барак Обама.

Соломон Паси е в Русе във връзка с предстоящите частични кметски избори в село Ряхово на 21 март. С всичките си възможности ще подкрепям предизборната кампания на НДСВ за Европейски парламент и Народно събрание, каза Паси. Той съобщи, че ще бъде на последното 17-то място в листата на НДСВ за ЕП, но очаква в листата за НС да бъде на челно място.

"Соломон Паси, водеща политическа фигура в България,  който е много ефикасен и ориентиран към постигане на резултати, може да се окаже чудодейното решение  за поста генерален секретар на НАТО при провал на силите да постигнат съгласие за широко приеман фаворит", пише посветеният на европейската тематика и издаван в Брюксел вестник "Нова Европа".

Според вестника смятаният за топ кандидат да оглави  НАТО министър-председател на Дания Андерс Фог Расмусен би могъл да се сблъска с  ветото на Турция по две причини: кризата между Дания и мюсюлманския свят, предизвикана от публикуването в датска медия на обидни карикатури на Мохамед, и откритата подкрепа на датското правителство за кюрдската политическа организация ПКК, която е забранена в Турция за терористична дейност.

"Нова Европа" смята, че по кандидатурата на бившия полски министърът на отбраната Радек Шикорски има резерви във Вашингтон, основани на схващането, че назначението на поляк на висшия политически поста  в НАТО би могло да раздразни  Русия и да предизвика нежелани напрежения.

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?