Соломон Паси пожела следващата среща Тръмп - Ким Чен-ун да е в София

Соломон Паси пожела следващата среща Тръмп - Ким Чен-ун да е в София

Бившият външен министър Соломон Паси съжали, че София е изпуснала домакинството на историческата среща между лидерите на САЩ и Северна Корея, но изрази надежда това да се случи с втората им среща. По думите му България е единствената европейска страна, която има реален принос за отношенията на Северна Корея с останалия свят. Той разясни, че става дума за събитие през 2007 г., по време на неговия мандат начело на МВнР. Тогава "успешната българска мисия доведе до доброволното срутване на кулата за охладителна вода на ядрената установка в Йонбьон и това беше наш успех, който за съжаление ЕС не припозна", коментира Паси в сряда пред бТВ.

"Ако преди 11 години ЕС беше приел идеята на България да бъде по-активен в преговорите със Северна Корея, имаше голяма вероятност срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун да е в София, а не в Сингапур", отбеляза той.

"Смятам, че ще бъде много положително за страната ни следващата среща между двамата лидери да е в София ", продължи оптимистично бившият външен министър.

Той разясни и какви сметки са си правили лидерите на САЩ и Северна Корея преди срещата и как и на двамата им се е получило: "Целите на президента на САЩ Доналд Тръмп са да бъде преизбран през 2020 г. и да получи Нобелова награда за мир, която най-вероятно ще сподели с Ким Чен Ун. Общата цел на двамата е "аз ти давам всичко, ако ти ми дадеш всичко", което в крайна сметка ще се случи".

"Ким Чен-ун иска да се среща с Тръмп колкото се може по-често, по-възможност всеки месец. Дори изтече информация, че следващия месец планират среща в Пхенян. Втората цел на Ким е Северна Корея да подпише мирен договор със САЩ, а третата е Ким да остане пожизнен лидер на Северна Корея, което изглежда доста възможно", обясни Паси.

"Този септември Ким Чен-ун ще посети САЩ за участие на Общото събрание на ООН и това ще се случи за първи път с лидер на Северна Корея", продължи той.

Паси коментира и скандалното решение на американския президент да не подпише общата декларация, приета от лидерите на Г-7 на последната им среща: "Тръмп им каза, че има собствен дневен ред, но те му отговориха, че ще наложат тарифи за производства, които се правят в щати, които са подкрепили Тръмп на изборите, така че ще бъдат селекционирани".

Споделяне

Още от Свят