Соломон Паси прекратява членството си в НДСВ и се обяви за закриването й

Соломон Паси, сн. БГНЕС

Едно от емблематичните лица на партията НДСВ Соломон Паси обяви в неделя, че прекратява членството си във формацията, която според него е подложена на унизителна политически мимикрия и затова е по-добре да се закрие.

Външният министър на кабинета на НДСВ "Симеон Сакскобургготски" написа в профила си в Туитър и в писмо до конгреса на НДСВ, и Националния и Политическия съвети на партията, че "закриването на НДСВ е най-триумфалният му възможен финал, който да консервира за поколенията образа и обаянието на формацията".

"Присъединих се към НДСВ - и по-точно към екипа на Цар Симеон II - през април 2001 г. с намерението да въведем България в НАТО и ЕС, с което се справихме през следващите шест години. Бях всеотдайно ангажиран с отбора на НДСВ, както през славните години на България (2001-2007), така и през годините на застой и упадък - и в държавата, и в партията, от 2008 г. насам. След 2007 г. България изгуби посока, а българите надежда. Очакванията ми, че НДСВ може да ги възстанови гаснеха постепенно и съвсем изтляха в годината между последните парламентарни и европейски избори (2013-2014)", заявява Соломон Паси в писмото до партията, цитирано от БГНЕС.

"Разбрах, макар и по-бавно от мнозина от вас, че закриването на НДСВ е най-триумфалният му възможен финал, който да консервира за поколенията образа и обаянието на формацията. Юридическото закриване е далеч по-достойно от унизителната политическа мимикрия, на която шепата мохикани вече са подложени. От месеци насам не проумявам логиката на хаотичното, но хиперактивно лутане на върховното ръководство на НДСВ и на нестихващите му противоречиви изявления, сигнали, действия и съглашения, а за неговата мотивация мога само да се догаждам. Те, обаче, не ме вдъхновяват или респектират, поради което не съм готов да се отъждествявам с тях", пише още Паси.

Затова, като оставам убеден в либерализма като основен инструмент на прогреса, напускам Политическия съвет и Националния съвет и замразявам, тоест, формално прекратявам, членството си в НДСВ, посочва той.

В заключение Соломон Паси дава заявка за диалог с някое бъдещо и по-надеждно ръководство на НДСВ.

Споделяне

Още от България