Соломон Паси: С Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение

"С руснаците да се блъфира е напълно ненужно и контрапродуктивно"

Соломон Паси: С Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение

Има едно правило в дипломацията, което трябва да бъде прилагано към Русия, специално към Русия и към други велики сили, но специално към Русия и специално в Черно море - с Русия трябва да се говори с огромно уважение и отлично въоръжение. Това коментира в предаването бившият външен министър Соломон Паси в неделя пред БНТ.

“Украйна нямат и двете”, допълни той.

“Погледнете в Черноморския регион въоръжението на Русия - то е три пъти по-голямо отколкото въоръжението на Румъния, България и турция взети заедно”, каза Паси.

По думите му това е огромната причина за нарастване на апетита на Русия в Черноморския регион и единственото лекарство срещу този апетит е повече постоянно стационирано въоръжение на НАТО, на Запада, на ЕС в Черноморския басейн.

Той определи като "безсмислици" призивите за пращане на кораби в Азовско море.

“Да изпратиш военни кораби, които няма да използваш, това се нарича блъф”, каза Паси.

“С руснаците да се блъфира е напълно ненужно и контрапродуктивно, с тях трябва да се разговаря от положението на равнопоставеността”, заяви той.

“В момента Запада и Русия не са равнопоставени в Черноморския басейн и това, което ние спешно трябва да направим - нови черноморски бази на НАТО в Черноморския басейн, включително около Варна и Бургас”, допълни той.

Украйна има възможност да се реформира, вътре могат да се направят "феноменални" реформи, които обаче не текат, обясни Паси.

Трябва да има ясен план за действие, посочи той.  

Споделяне

Още от България