Соломон Паси: С Русия трябва да се говори вежливо, но въоръжен до зъби

Соломон Паси, сн. БГНЕС
"За да общуваме с Русия, трябва да изхождаме от една максима: "Да нападаш Русия е лудост, да не се защитаваш от нея е още по-голяма лудост”, заяви бившият външен министър Соломон Паси.
 
"Западът е в пъти по-слабо въоръжен от Русия, особено в региона на Черно море. С Русия трябва да се говори изключително вежливо, но въоръжен до зъби”, каза Паси пред Нова телевизия. 
 
Според него Западът трябва да се въоръжи по-добре. По думите му необходимо е да има и база на НАТО на Черноморието.
 
"Докато на международния терен Западът играе на футбол, Русия играе едновременно и на футбол, и на баскетбол, и на хокей. Освен с крака, играе и с ръце, и със стик. Много често прибягва и до похватите на смесените бойни изкуства ММА, в които практически няма забранени ходове. Ако разберем това нещо, ще разберем защо има такава поляризация, не разбиране между Запада и Русия", заяви Паси.
 
"Вижте какъв беше лозунгът на изборите в Русия: "Силен президент за силна държава!”. Какво прави президентът Владимир Путин през всички тези години, в които е на власт – той демонстрира бойни изкуства, лов и рибовол, че е летец, че е подводничар, той е като един Чък Норис на политическата сцена. Той избира за изборите датата 18-и март, което е годишнината от анексирането на Крим към Руската Федерация. В Европа са силни на думи, докато в Русия са силни на дела”, добави Паси. 
 
Той коментира и опита за убийство на бившия руски шпионин Сергей Скрипал. 
 
"Откакто е създадена съветската държава се търси врагът с партиен билет. Кой френски президент си е отровил своите съперници напоследък, испанският крал да е отровил своите противници. Къде ги има тези традиции? Аз не мога да твърдя, че Путин е наредил да бъде убит Скрипал. Нямам съмнение обаче, че този, който има интерес от убийството на Скрипал, е именно президентът Путин". 
 
"Страната е една – на силата, която е наредила това убийство. Как някой би импровизирал това убийство, за да накисне Кремъл?. Помислете, защо никой не се сети да убие Хилъри Клинтън, за да накисне Доналд Тръмп? Или Джеръми Корбин, за да накисне Тереза Мей, или не дай си Боже - защо на някой не му хрумне да убие Корнелия Нинова, за да накисне Бойко Борисов?”, попита той.
 
По повод планираната среща между лидерите на Европейския съюз и Турция във Варна Паси заяви:
 
"Ако Русия имаше същото добро желание за преговори с ЕС, можеше да се обърне към нас, в частност към президента Румен Радев и да каже, че иска ние да бъдем посредник при преговорите. Всеки, който посредничи от ЕС с Турция, ще е одобрил санкциите. Нито една държава от ЕС не е наложила вето на санкциите, включително и България”.
 
Споделяне

Още от България

Нужно ли е писмено споразумение за новото правителство?