Соломон Паси сбърка с желанието за среща с Арафат

Как израелската общественост гледа на посещението на г-н Паси в Израел и как вие лично оценява Соломоновото решение на българския външен министър да отложи двете срещи?

Израелската общественост, значи всички, без никаква разлика на политически групировки, целия израелски народ, който обича, почита и уважава България, се зарадваха от все сърце, че външният министър на България ще дойде на 3-дневно посещение. И смятам, че Арик Шарон щеше да го приеме с отворени обятия, ако нямаше едно съобщение, че той ще отиде при Арафат също така на посещение. Европа е противна на Израел поради това, че ние помагахме и помагаме, и сме привърженици на Северноамериканските съединени щати. И ето, че една горчива изненада, когато ние научаваме, значи, тук израелската общественост, че външният министър на прекрасна България ще отиде да види и този архитерорист, убиец от световна величина, който е съдружник на Бин Ладен, на "Ал Каида" и всички убийци професионали в света.

Но, г-н Рафаел, Соломон Паси отмени срещата си с Ясер Арафат.

Да, изглежда, сега, когато вече е късно, когато Арик Шарон каза, че неговият календар е зает с други срещи. Той като разбра първоначално, че Соломон Паси ще отиде да посети този архиубиец, сега не знам дали може Арик Шарон да се отдръпне настрана и да каже "а, не, не, сега календарът ми е свободен". И особено когато Соломон Паси направи изявлението, че нито с този, нито с онзи ще се срещне. Какво значи това? Дошъл си в една приятелска страна, която обича от все сърце българския народ и България, иска да те приеме с почит и уважение.

Едно-единствено значи съобщение трябваше да се каже, че аз, министърът на външните работи на България, ще се срещна първо с министър-председателя, героя на Израел Ариел Шарон и с външния министър, а няма да се срещна с този архиубиец, който е бил и съдружник на Саддам Хюсеин.

Г-н Рафаел, в случая става въпрос за един дипломатичен ход на българския външен министър, който, цитирам, че... София не бива да налива масло в огъня, визирайки ситуацията в Близкия изток в момента.

Не, съвсем не е вярно. За голямо съжаление аз, който обичам и почитам лично министъра на външните работи и мой личен приятел Соломон Паси, не съм съгласен с това изявление, защото ние трябва да разберем на чия страна си - с дявола или с ангела. България за пръв път от историята си, от цар Фердинанд до последните, значи, събития, България винаги заемаше противната, значи, страна на каузите на съюзниците и плащаше след това репарации и късаха меса от тялото ѝ - Добруджа, Македония, Тракия. Ето сега министър-председателят Симеон Сакскобургготски с Министерския съвет дават... сътрудничат на американците в борбата срещу тъмнината, срещу злодеите, срещу убийците. И, ето, американците в лицето на посланика на САЩ в София Пардю казват:

България сега трябва да се приготви и да тръгне в Ирак да възстановява и реставрира всичките, значи, разрушения. Това значи, че до последната компания - и предприемачи, и търговци, и всеки българин, който иска да спечели честно и почтено някой грош, ще бъде поддържан от американците в Ирак.

Тази вечер (във вторник) представители на общността от български евреи в Израел ще имат лична среща с външния министър Соломон Паси. Какво възнамерява да каже лично на министър Паси?

Че ние винаги сме били признателни на България, че ние обичаме българския народ. Ние желаем, щото България да заеме онова важно място в Балканите и в Европа, и това е вече едно на ръка. Защото американците разбраха, че България след конфликта в Косово е един демократичен, честен и почтен народ, който тръгва по истинския път на демокрацията и ще я подпомогне. Израел също.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: