Соломон Паси ще свидетелства на процеса за Суданската оръжейна сделка

Външният министър Соломон Паси е сред свидетелите по делото, които ще бъдат изслушани на процеса за незаконния износ на оръжие за судан. Днес Плевенската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт по делото за незаконния износ на оръжие от завод "Бета"- Червен бряг.

Обвинението е повдигнато срещу бившите изпълнителни директори на "Бета" Руслан Иванов и Людмил Георгиев и срещу председателя на търговско-стопанската кооперация РИК в Казанлък Николай Кратунов.

Националната следствена служба е събрала достатъчно доказателства за вината на тримата обвиняеми, смята наблюдаващият прокурор Георги Асенов, цитиран от БТА. Очаква се окръжният съд в Плевен да насрочи делото в двумесечен срок. В процеса ще бъдат привлечени 180 свидетели, 15 вещи лица по време на разследването са извършили необходимите експертизи.

Във времето, когато е било извършено престъплението, Соломон Паси е бил член на Борда на директорите на "Бета", но не е участвал във взимането на решението за незаконните сделки със Судан, каза Асенов.

Сред приложените документи по делото е и искането на Паси да бъде освободен от Борда на директорите.

Заради забъркването на Паси в случая, от БСП дори прогнозираха отстраняването му от кабинета, макар още докато течеше разследването да стана ясно, че не е участвал при вземане на решението за сделката. Върховна прокуратура също назначи проверка за състава на Съвета на директорите.

В материалите по делото има събрани доказателства за длъжностно присвояване за 800 хиляди лева и извършена контрабанда за над 1 милион лева.

Обвиненията са по три члена от Наказателния кодекс - за длъжностно присвояване и за контрабанда в особено големи размери, и за документни престъпления. За най-тежкото престъпление наказанието може да бъде лишаване от свобода от 10 до 30 години.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: