Соломон Паси ще участва в откриването на 58 -та сесия на Общото събрание на ООН

Външният министър Соломон Паси във вторник заминава за Ню Йорк, където ще участва в общия дебат при откриването на 58-та сесия на Общото събрание ООН, съобщи пресслужбата на МВнР.

На 24 септември той ще участва в заседание на Съвета за сигурност на равнище министри на външните работи, посветено на темата "Правосъдие и върховенство на закона - ролята на ООН". Същия ден министър Паси ще присъства на срещите на държавния секретар на САЩ Колин Пауъл с външните министри на страните от Югоизточна Европа и впоследствие - с външните министри на държавите непостоянни членки на СС на ООН.

В рамките на участието си в проявите по откриването на 58-та сесия на ООН Соломон Паси ще осъществи множество двустранни срещи, сред които - с колегите си от Сингапур, Швейцария, Румъния, Кувейт, Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора, Виетнам, Сирия, Либия, Тунис, Казахстан, Алжир, Малайзия, Ирак, Аржентина, Чили, Тунис, Австралия, Беларус, Мексико, Украйна, Судан, Перу, Мароко, Индия, Египет и др.

От Ню Йорк министърът на външните работи заминава за Брюксел за участие на 29 септември в среща на тройката на Европейския съюз с тройката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

На 30 септември министър Паси и министърът по европейските въпроси Меглена Кунева ще се срещнат в Брюксел с еврокомисаря по разширяването Гюнтер Ферхойген. Очаква се двамата министри да се завърнат в България късно вечерта на същия ден.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?