Соломон Паси ще установява сътрудничество между НАТО и папата

Бившият външен министър и президент на Атлантическия клуб в България Соломон Паси обяви в понеделник, че е взел под своя егида установяването на сътрудничество между Ватикана и НАТО.

Паси съобщи, че от Светия престол са отговорили позитивно на предложението, но не стана ясно в какво ще се изразява сътрудничеството.

Соломон Паси е изключително активен в развитието на Алианса. Миналата година той обяви, че Русия може да стане член на НАТО в срок от 15-20 години. Според него би било и изключително напредничаво НАТО да се обърне към Китай, като страна член на Съвета за сигурност на ООН, за създаване на комисия "НАТО - Китай".

Соломон Паси бе и сред номинираните за нов генерален секретар на НАТО. Факта, че не успя да оглави алианса, той оцени като спечелен "сребърен медал". Самият начин на лансиране на кандидатурата на Паси бе хладно посрещнат в централата на НАТО в Брюксел, тъй като досега генералният секретар на пакта се избира с консенсус между страните членки след дипломатически консултации, а не с публично обявяване на кандидатури.

Паси неколкратно е обявявал, че НАТО трябва да получи Нобелова награда за мир, като дори се опита да прокара подобен текст в декларация на НС по случай 60-ата годишнина от основаването на НАТО и петата от присъединяването на България към него.

Соломон Паси се опита да предложи на НС и декларация за подкрепа на бъдещото доизграждане на НАТО и ЕС до границите на "сегашния видим геополитически хоризонт".

Соломон Паси е и специален съветник на правителството на Македония за интеграцията на страната в НАТО.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?