Сомалийските пирати искат 2 млн. долара, за да освободят българските моряци?

Сомалийските пирати искат 2 млн. долара, за да освободят българските моряци?
Сомалийските пирати искат откуп от 2 млн. долара, за да освободят кораба "Malaspina Castle” с 16 български моряци на борда, съобщиха руски информационни агенции в четвъртък. В същото време от външно министерство продължават да твърдят, че нямат такава информация.

Заместник-външният министър Милен Керемедчиев съобщи пред Mediapool, че корабът е достигнал крайната си дестинация на южния бряг на Сомалия и пиратите са влезли в контакт с италианската фирма оператор на плавателния съд. На този етап обаче не са обявили какъв откуп ще поискат.

Корабът "Malaspina Castle” бе отвлечен в понеделник от сомалийски пирати в Аденския залив. На борда му се намират 16 български моряци, а останалите 8 са от Русия, Украйна и Филипините. 32 000-тонния кораб е собственост на британска компания, плава под британски флаг, но се оперира от фирма, регистрирана в Италия.

Зам.-министър Керемедчиев съобщи, че един от похитените български моряци - боцман на кораба е успял да се свърже със съпругата си по мобилен телефон. Той съобщил, че всички българи са в добро здравословно състояние, заключени са в кабината на капитана, който също е българин, бивш офицер от Военноморските сили.

"Българската държава не плаща откупи", заяви в четвъртък говорителят на МВнР Драговест Горанов. Практиката е преговорите да се водят с фирмата оператор на кораба.

Говорителят подчерта, че пиратството е световен проблем и призова българите да не плават в Аденския залив.

От началото на годината похищенията на сомалийските пирати намаляха, но за последните няколко дни бяха отвлечени шест кораба. В момента пиратите държат в плен най-малко 15 плавателни съда с общо над 250 души. Само през миналата година те получиха около 30 милиона долара откупи.

Европейският съюз, НАТО, Русия и Китай вече изпратиха военни кораби да патрулират в района, но отвличанията продължават.

Споделяне

Още от България