Сомалийските пирати са поискали 15 млн. долара откуп за "Ейшън глори"

Сомалийските пирати са поискали рекорден откуп от 15 милиона долара за освобождаването на товарния кораб "Ейшън глори" с осем българи на борда, съобщи на сайта си украинският вестник "Сегодня".

Според източник от службата за външно разузнаване на Украйна, пожелал анонимност, киевски дипломати установили контакт със собственика на кораба, превозващ 2305 корейски автомобила от Сингапур за Саудитска Арабия.

Той вече активно преговарял с пиратите. Здравето и животът на моряците не били застрашени, съобщили  украинските дипломати.

Двайсет и петчленният екипаж на кораба включва осем българи, двама румънци, 10 украинци и 5 индийци. Корабът бе отвлечен на 2 януари на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия.

Сумата от 15 милиона долара е сбор от застраховката на кораба и цената на товара - "новичките корейски автомобили", уточнил украинският разузнавач, говорил пред "Сегодня". За другия отвлечен от сомалийски пирати британски кораб, с българи на борда - "Сейнт Джеймс Парк били поискани само три милиона долара.

"Ейшън глори" бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив на около 1100 километра от крайбрежието на Сомалия. Впоследствие корабът акостира край бреговете на размирната държава, а преди дни излезе информация, че е бил използван за база за отвличане на други съдове.

Дни преди това -на 29 декември пиратите отвлякоха танкера "Сейнт Джеймс Парк", в чийто екипаж също има петима българи.

Споделяне

Още от Свят