Сомалийските пирати са получили около 170 милиона долара откупи през 2011 г.

Сомалийските пирати са получили като откуп за пленени кораби около 170 милиона долара през 2011 г., предаде ДПА, катосе позова на данни на ООН.

Средният откуп, искан от пиратите за освобождаването на кораб и екипажа му, е 5 милиона долара. Когато става дума за танкер, сумата скача до 10 милиона долара, посочва Службата на ООН за контрол над наркотиците и за предотвратяване на престъпността.

По време на дебат в Съвета за сигурност за пиратството край сомалийските брегове, изпълнителният директор на службата Юрий Федотов подчерта, че прането на парите от откупите е предизвикало рязко покачване на цените в Африканския рог и околните региони.

Федотов посочи, че няма информация за каквато и да е идеологическа връзка между сомалийските пирати и бунтовниците от ислямистката групировка Аш Шабаб, свързани с Ал Каида. Бунтовниците се сражават срещу подкрепяното от международната общност сомалийско правителство в Могадишу.

По данни на Службата в момента 1116 млади сомалийци са подсъдими за пиратство в 20 страни по света. Други 688 пирати са съдени в африкански страни, като Кения, Сомалия, Сейшелите, Танзания и Мавритания.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?