Сондата Джуно превзе орбитата на Юпитер

Двадесет месеца ще проучва най-тежката планета от Слънчевата система

Сондата Джуно превзе орбитата на Юпитер

Космическата сонда на НАСА Джуно приключи петгодишното си пътуване до Юпитер и влезе в орбитата на най-тежката планета от Слънчевата система, където започва 20-месечен танц около газовия гигант, за да научи повече как се е формирал Юпитер.

Успешното навлизане в орбита стана в 3.53 ч. по Гринуич. Преди това за 35 минути Джуно запали двигателите си, за да изпълни маневрата за заставане в орбита около планетата от Слънчевата система.

“Там сме. В орбита. Превзехме Юпитер", заяви пред репортери водещият мисията учен Скот Болтън, цитиран от Ройтерс. "Нека забавлението започну", допълни той.

НАСА съобщи за щастливото събитие в Туитър: "Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата". За успеха на маневрата по позициониране в орбита Джуно подаде трисекунден радиосигнал.

Предстои апаратът да извърши 37 елипсовидни обиколки, всяка от които ще е от различен ъгъл и ще продължи по 14 дни.

Джуно е космическият кораб, който се е доближил най-близо до Юпитер. Той ще надникне през облаците на планетата от само 5000 километра височина от повърхността

Мисията на сондата да проучи всичко свързано с Юпитер - планета известна с прякора Кралят на планетите. Смята се, че Юпитер е първата планета, формирала се в Слънчевата система и че вероятно тя е "уловила" много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. Изследователите се надяват, че благодарение на мисията на Джуно те ще могат образно казано да се върнат назад във времето и да изучат формирането не само на Юпитер, но и на цялата Слънчева система.

Мисията на Джуно е на стойност 1,1 милиарда долара. На борда на апарата има множество инструменти, с които сондата ще измерва водата в атмосферата на планетата, за да провери теориите относно формирането на Юпитер. Джуно също така се направи карта на магнитните и гравитационните полета на планетата с цел събиране на данни за ядрото ѝ и ще направи измервания на състава, температурата и облаците на Юпитер. Джуно ще проучи и как магнитната сила въздейства върху атмосферата.

Последната космическа мисия до Юпитер и от преди над две десетилетия. Тогава сондата Галилей орбитира около Юпитер и сега Джуно ще се опита да даде отговор на редица въпроси, останали неизяснени по време на мисията на Галилей. Първи апарат, преминал край Юпитер, обаче е корабът Пионер едно, който през 1973 г. прелетя близо до планетата.

Юпитер е петата по отдалеченост от Слънцето планета и не прилича на скалистите Земя и Марс.

Джуно е кръстена в чест на гръко-римската богиня Юнона – сестра и съпруга на Юпитер. Сондата беше пусната на 5 август 2011 г. от космодрума на Кейп Канавъръл с помощта на ракетата – носител Атлас В. Апаратът е произведен от компанията Lockheed Martin и се управлява от Лабораторията за реактивно движения на НАСА, намираща се в Пасадина.

Споделяне

Още от Общество