Сондата Касини се спуска в атмосферата на Сатурн

Сондата Касини се спуска в атмосферата на Сатурн

Американската космическа сонда Касини пристъпи към финалното спускане в атмосферата на планетата Сатурн, в чиято орбита "работи" от юли 2004 г., съобщи Лабораторията за реактивно движение в Пасадена в щата Калифорния, която е част от НАСА.

Планира се в течение на месец сондата да извърши пет последни обиколки около Сатурн, като всеки път ще преминава на все по-ниска орбита.

Предполага се, че на 15 септември двигателите на апарата няма да могат повече да поддържат неговата ориентация в пространството, така че антената му да бъде насочена към Земята, връзката с него ще бъде изгубена и той ще се разпадне на части и ще изгори в атмосферата на втората по големина планета в Слънчевата система.

По време на финалния етап от живота на Касини ще работят 7 от 12-те му научни уреда, които ще предават информация до Центъра за управление на полетите на сондите към НАСА в режим на реално време.

Сред тях най-активно ще работи масспектрометъра за йоните и неутралните частици с цел получаване на допълнителни сведения за атмосферата на Сатурн.

НАСА разчита, че до "гибелта" на сондата ще получи и детайлни данни за повърхността на планетата.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?